E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23728
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
4
1
4

Vai pašnodarbinātajam, kas konsultē citas ES valsts PVN maksātāju, jāmaksā nodoklis

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2021
Arturs

Labdien! Jautājums par PVN reģistrāciju kā pašnodarbinātajam. Esmu reģistrēts kā pašnodarbināta persona un sniedzu konsultācijas kompānijai, kas ir reģistrēta Luksemburgā un ir PVN maksātāja. Ir arī nosūtīti rēķini ar PVN 0% un saņemta nauda kontā. Vai nepieciešams reģistrēties kā PVN maksātājam? Vai būs jāsamaksā PVN no summas, kas jau ir ienākusi kontā?

A
atbild:
11. augustā, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti norāda: saimnieciskās darbības veicējam ir obligāts pienākums reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā, ja iestājas vismaz viens no šiem apstākļiem:

  • iepriekšējo 12 mēnešu periodā kopējā ar PVN apliekamo darījumu vērtība bez nodokļa pārsniedz 40 000 eiro;
  • tiek veikta preču iegāde ES teritorijā, un šo preču kopējā vērtība kalendāra gadā sasniedz vai pārsniedz 10 000 eiro;
  • tiek sniegti tādi pakalpojumi Eiropas Savienības (turpmāk – ES) citas dalībvalsts reģistrētam nodokļa maksātajam, kuriem darījuma vietu nosaka saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma panta pirmo daļu;
  • tiek saņemti tādi pakalpojumi no ES, trešās valsts vai trešās teritorijas nodokļa maksātāja, kuriem darījuma vietu nosaka saskaņā ar Pievienotas vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmo daļu.

Tādējādi nosacījumu par tiesībām nereģistrēties, nesasniedzot minēto apgrozījumu, nepiemēro, ja nodokļa maksātājs citas dalībvalsts nodokļa maksātājam sniedz pakalpojumus, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmo daļu.

Ja pakalpojums tiek sniegts nodokļa maksātājam, pakalpojuma sniegšanas vieta ir pakalpojuma saņēmēja saimnieciskās darbības mītnes vieta.

Līdz ar to pašnodarbinātajai personai, sniedzot Luksemburgā reģistrētam PVN maksātājam konsultāciju pakalpojumus, kuru sniegšanas vieta nosakāma saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmo daļu, bija jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā pirms šo pakalpojumu sniegšanas.

Ņemot vērā, ka konsultāciju pakalpojumu reģistrētam citas dalībvalsts nodokļa maksātājam sniegšanas vieta ir attiecīgā dalībvalsts (Luksemburga), šādiem darījumiem, kuri veikti pirms un pēc reģistrēšanās VID PVN maksātāju reģistrā, Latvijas PVN nepiemēro. Tādējādi PVN no saņemtās atlīdzības nav jāmaksā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas