E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23713
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Lai noteiktu saskarsmes kārtību un lielākus uzturlīdzekļus, jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2021
Kristiāna

Labdien! Man ir situācija, kuru vēlos sakārtot. Nebijām precēti ar bērna tēvu. Viņš neregulāri tiekas ar bērnu vai pēkšņi uzrodas pie mūsu durvīm. Man no viņa ir bail, man ir viens iesniegums policijā par vardarbību. Alimentus es lūdzos katru mēnesi. Dažreiz viņš ir labdabīgs, bet dažreiz morāli terorizē. Esmu māte, kas strādā vairākos darbos, lai izdzīvotu, bērnam ir 9 gadi, un es vēlētos, lai tēvs ar viņu tiekas regulāri. Un lai nauda arī ienāk regulāri. Varbūt ir iespējams pieprasīt lielāku summu, savācot visus rēķinus un čekus. Jo 150 eiro ir smieklīga summa bērnam. Esmu izmisumā, nezinu, kur vērsties, ko darīt.

A
atbild:
02. augustā, 2021

Civillikuma 179. panta pirmā daļa paredz, ka vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Civillikuma 181. panta pirmā daļa noteic, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesības). Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Savukārt Civillikuma 182. pants paredz: “Strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Nosakot saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, tiesa var noteikt, ka zināmu laika periodu (nedēļas nogales, brīvdienas skolā, vecāku atvaļinājuma laiku u. tml.) bērns pavada pie tā vecāka, pie kura viņš nedzīvo, vai arī viņu tikšanās laiku. Tiesa, ciktāl tas atbilst bērna interesēm, saskarsmes tiesības var ierobežot, turklāt, ja nepieciešams, noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē vai bāriņtiesas ieteiktā noteiktā vietā, vai noteikt pienākumu noteiktā laikā kopā ar bērnu ierasties bāriņtiesā. Ja tiesa konstatē, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē, un puses nevar vienoties par saskarsmes personu vai bāriņtiesa nepiekrīt pušu izvēlei attiecībā uz saskarsmes personu, saskarsmes tiesības īsteno bāriņtiesas pārstāvja vai bāriņtiesas pilnvarotas personas klātbūtnē. Tiesa var uz laiku atņemt saskarsmes tiesības, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.  Saskarsmes persona ir fiziskā persona, kuras klātbūtnē, ja tā piekrīt, īsteno saskarsmes tiesības. Saskarsmes persona var būt arī juridiskā persona, kas nodrošina speciālista klātbūtni saskarsmes tiesību īstenošanas laikā. Ja bērns ir šķirts no ģimenes, saskarsmes tiesības var ierobežot bāriņtiesa.”

Ja ir nepieciešamība noteikt konkrētu saskarsmes grafiku starp bērnu un viņa tēvu, kā arī piedzīt no bērna tēva lielākus uzturlīdzekļus, ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu un saskarsmes tiesību noteikšanu.

Lai piedzītu lielākus uzturlīdzekļus nekā valstī noteiktas minimālais apjoms, ir jāpamato un jāpierāda tādas summas nepieciešamība (maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem, maksājumi par ārstu apmeklējumu, medikamentiem, apģērbu, papildus nodarbībām, sporta nodarbībām u. tml.), pierādījumi var būt maksājuma uzdevumi, maksājuma čeki, komunālo pakalpojumu rēķini u. c.

Pieteikumā ir jānorāda pēc iespējas precīzāks saskarsmes tiesību grafiks, lai gan bērnam, gan arī vecākiem ir iespēja to ievērot. Papildus, ja tas ir nepieciešams, jānorāda, vai bērns var nakšņot pie otra vecāka, vai tikšanās ar bērnu var būt tikai vēl vienas personas klātbūtnē (piemēram, radinieka, ģimenes locekļa klātbūtnē) vai arī tikai trešās personas klātbūtnē. Tiesa, izvērtējot pieteikumā lūgto saskarsmes tiesību grafiku ar otru vecāku, lūgs sniegt atzinumu bāriņtiesai, kas šajā civilprocesā piedalās un sniedz savu viedokli par bērna un vecāku iespēju īstenot saskarsmi lūgtajā apjomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas