E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23638
Lasīšanai: 2 minūtes

Par īres tiesību mantošanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2021
Karina

Mana vīra meitai piederēja nomas tiesības uz nekustamo īpašumu (dzīvokli) uz 99 gadiem, līgums ir saistīts mantiniekiem un tiesību pārņēmējiem. Meita ir mirusi pirms 10 gadiem, vīrs visu laiku maksāja par dzīvokli (nomas maksu un komunālos), bet nav noformējis mantojuma tiesības. Vai viņš vai noformēt mantojuma tiesības tagad, un vai vispār var mantot nomas tiesības?

A
atbild:
26. jūlijā, 2021
Marika Mure
juriste

Civillikuma 693. pantā noteikti mantojuma pieņemšanas termiņi. Ņemot vērā, ka jūsu vīra meita mirusi pirms desmit gadiem, mantošanas termiņi ir nokavēti, pat ja jūsu vīram būtu tiesības mantot īres tiesības.

Saskaņā ar jauno īres tiesību regulējumu dzīvojamo telpu īres līgums izbeidzas ar īrnieka nāvi un īres tiesības nav mantojamas. (Dzīvojamo telpu īres likuma 19. pants.)

Taču, ņemot vērā meitas nāves faktu un jaunpieņemto likumu, jūsu vīram no īres tiesībām izrietošie jautājumi tomēr būtu juridiski korekti jāsakārto. Ņemot vērā, ka īres līgums noslēgts laikā, kad vēl nebija stājies spēkā Dzīvojamo telpu īres likums, lai rastu vislabāko situācijas risinājumu un neiedzīvotos nepatīkamās situācijās, ieteicams būtu vērsties pie īpašumtiesību speciālista – jurista.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas