E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23579
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Vienošanās par laulības šķiršanu paredz kopīgās mantas sadali

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2021
Māra

Labdien! Laulības laikā ar vīru bijām iegādājušies divas automašīnas, vienas vērtība ir 3000 eiro (bez kredīta), otru mašīnu paņēmu uz sava vārda kredītā, ko pati visu laiku maksāju bez vīra palīdzības. Esam jau šķirti un šķīrāmies pie notāra: vienošanās dokumentā norādīts, ka mantu nedalām. Tagad bijušais vīrs draud, ka iesūdzēs mani tiesā, un grib man atņemt mašīnu, par kuru es pati maksāju kredītu. Vai tas ir iespējams?

A
atbild:
06. jūlijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma (turpmāk – Civillikums) 69. pantu laulību var šķirt tikai tiesa vai notārs. Notariāta likuma 325. pants noteic, ka zvērināts notārs šķir laulību, ja laulātie par to ir vienojušies un ja laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta un laulātie ir noslēguši rakstveida vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Tas nozīmē, ka jautājumā par kopīgās mantas sadali puses ir vienojušās, šķirot laulību. Šādā gadījumā, ja viena no pusēm ceļ pretenzijas attiecībā uz vienošanās būtību un saturu, tostarp jautājumā par kopīgās mantas sadali, ieteiktu jums vērsties pie notāra, pie kura tika šķirta jūsu laulība un kurš var sniegt skaidrojumu vienošanās saturam un juridiskajām sekām.

Tāpat, lai sniegtu jums konkrētu atbildi, būtu nepieciešams iepazīties ar vienošanās saturu. Teorētiski Civillikums paredz tiesiska darījuma nosacījumus, lai līgums būtu spēkā (piemēram, Civillikuma 1440. pants), tomēr, ja vienošanās notariālā akta formā ir sagatavota pie zvērināta notāra, ir apšaubāma atsauce pusei uz maldības, viltus vai spaidu apstākļiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas