E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23554
Lasīšanai: 3 minūtes

Ziņošana par pārkāpumu ceļu satiksmē un kaitējuma atlīdzināšanas kārtība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūnijā, 2021
Natalija

Labdien! Kur vērsties, lai sauktu pie atbildības motocikla vadītāju šādā gadījumā: viņš novietoja savu motociklu stāvvietai neparedzētā vietā (stāvvietā viesnīcas teritorijā) ļoti tuvu pie manas mašīnas, un mana trīsgadīgā meita dabūja smagu apdegumu (otrās pakāpes) uz kājiņas, jo nejauši pieskārās pie motora, kas bija karsts (un par to nevarējām zināt). Esam no Rīgas, bet gadījums notika Jūrmalā. Paldies!

A
atbild:
30. jūnijā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Par administratīvo pārkāpumu jeb ceļu satiksmes regulējošo noteikumu neievērošanu iespējams ziņot gan attiecīgās pašvaldības policijai (Jūrmalas pašvaldības policijas kontaktinformācija), gan arī Valsts policijai (kontaktinformācija). Attiecīgās institūcijas kompetencē būs izvērtēt to, vai pārkāpums ir noticis, vai ir iegūti pierādījumi transportlīdzekļa īpašnieka vai vadītāja saukšanai pie administratīvās atbildības.

Savukārt nepatīkamā situācija, kurā bērnam iegūti smagi apdegumi, pirmšķietami var būt strīdīga. Proti, strīdīgs ir jautājums, vai bērns ir ieguvis attiecīgos apdegumus tieši attiecīgā transportlīdzekļa vadītāja vai īpašnieka vainas dēļ.

Ja uzskatāt, ka tieši ar attiecīgo administratīvo pārkāpumu jūsu meitai ir nodarīts kaitējums, atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 34. panta otrajai daļai jums ir tiesības no pārkāpuma izdarītāja prasīt kaitējuma atlīdzinājumu Civilprocesa likumā paredzētajā kārtībā. Līdz ar to jums ir tiesības vērsties vispārējās jurisdikcijas tiesā ar prasības pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu no konkrētās personas. Tomēr pirms prasības iesniegšanas iesaku sagaidīt iespējamo lēmumu par soda piemērošanu administratīvā pārkāpuma procesā. Šāds lēmums un tajā norādītie faktiskie apstākļi noteikti būs nepieciešami prasības pamatošanai – pierādīšanai, ka nodarītais kaitējums ir tiešā cēloņsakarībā ar konkrētās personas prettiesisko rīcību, kas atzīta attiecīgajā administratīvā pārkāpuma procesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas