E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23553
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Politika

Biedra izslēgšana no partijas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūnijā, 2021
JD

Vai likumā ir paredzēti kādi šķēršļi partijas valdes locekļu dalībai lēmuma pieņemšanā par kāda biedra izslēgšanu, ja ir zināms, ka tiem ir bijis konflikts ar šo biedru, pat ja organizācijas statūti neliek valdei nekādus šķēršļus dalībai šāda lēmuma pieņemšanā? Proti, vai vēsturiskais konflikts var tikt uzskatīts par interešu konflikta paveidu, kas diskvalificē valdes locekļus no dalības lēmuma pieņemšanā? Kādas trešās (ārpusorganizācijas) puses var tikt iesaistītas konfliktu risināšanā, ja kaut kādu iemeslu dēļ nav iespējams panākt konstruktīvu risinājumu organizācijas iekšienē?

A
atbild:
08. jūlijā, 2021

Saskaņā ar Politisko partiju likuma 30. pantu jautājumus, kas saistīti ar biedra dalības izbeigšanos partijā, nosaka Biedrību un nodibinājumu likums, ja šis likums nenosaka citu kārtību. Lēmumu par biedra dalības izbeigšanos partijā biedram ir tiesības prasīt pārskatīt biedru sapulcē, ja vien statūtos nav noteikta cita kārtība.

Savukārt Biedrību un nodibinajumu likuma 31. pants nosaka:

(1) Biedru var izslēgt no biedrības, pamatojoties uz valdes vai citas institūcijas lēmumu statūtos noteiktajos gadījumos un kārtībā. Statūtos var noteikt, ka biedru var izslēgt no biedrības, pamatojoties uz biedru sapulces lēmumu.

(2) Neatkarīgi no statūtu noteikumiem biedru var izslēgt no biedrības, ja tam ir svarīgs iemesls. Par svarīgu iemeslu jebkurā gadījumā uzskatāms rupjš statūtu pārkāpums vai būtiska kaitējuma nodarīšana biedrībai.

(3) Biedrības valdei ir pienākums piecu dienu laikā rakstveidā paziņot biedram lēmumu par viņa izslēgšanu no biedrības un šā lēmuma motivāciju (pamatojumu).

(4) Ja lēmumu par biedra izslēgšanu pieņem valde vai cita institūcija, biedram ir tiesības prasīt jautājuma izskatīšanu biedru sapulcē.

Tādējādi, ja valdei nav tiesisku šķēršļu lemt par biedra dalību partijā, tā pieņem atbilstošu lēmumu un paziņo par to biedram. Likums “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” ir vērsts uz amata savienošanas iespējām un interešu konfliktu situāciju novēršanu.

Ņemot vērā, apstākļus, ka valdei ir bijis iepriekšējs konflikts ar kādu no partijas biedriem, tas nerada interešu konfliktu situāciju minētās tiesību normas izpratnē. Tajā pašā laikā, kā tas tika norādīts iepriekš, biedram ir tiesības pieprasīt valdes lēmuma pārskatīšanu biedru sapulcē. Tādējādi gala lēmums par biedra dalību partijā pieņems biedru sapulce un valdes iepriekšējam konfliktam ar biedru vairs nebūs ietekmes uz pieņemamo lēmumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas