E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23542
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Darbiniekam izmaksājamās summas, ja tas nosūtīts strādāt uz citu valsti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2021
Ivars

Uzsāku darbu būvniecības uzņēmumā, kurš ir reģistrēts gan Latvijā, gan Zviedrijā. Darba līgums man ir noslēgts ar Latvijā reģistrētu uzņēmumu, taču nodokļi no darba algas tiek maksāti gan Latvijā, gan Zviedrijā. Uzņēmums sūta mani strādāt uz Zviedriju un citām Eiropas Savienības valstīm. Darba lapiņā norādīts: komandējuma nauda ir 23,66 eiro. Cik zinu, Zviedrijā (šī lapiņa ir par Zviedriju) tā ir 50 eiro apmērā pēc Latvijas likumiem. Uzņēmums apgalvo, ka tas saistīts ar Zviedrijas likumu un tiek ņemti arī nodokļi par to. Nepieciešams izskaidrot komandējuma naudas apmaksas kārtību, likumus un manu saistību ar Zviedrijas likumiem. Uzņēmums saka: darba brauciens, komandējums un darba norīkojums atšķiras. Kā arī Darba likums noteic, ka 30% apmērā tiek apmaksāta dienasnauda. Bet tajā pašā laikā ir Komandējuma likums, kas noteic, ka dienasnauda ir 30% apmērā, ja tiek apmaksātas ēdienreizes (netiek apmaksātas). Vai tas attiecas tikai uz institūcijām vai uz visiem?

A
atbild:
01. jūlijā, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Ņemot vērā, ka ar direktīvu 2018/957 ir mainīti darba samaksas noteikumi, kas bija iepriekš ietverti direktīvā 96/71/EK, Darba likuma 142. pants tika papildināts ar jaunu regulējumu. Darbinieku nosūtīšana būtībā ir komandējums, līdz ar to Latvijas darba devējam, nosūtot savus darbiniekus uz citu Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valsti, jāpiemēro arī MK noteikumi Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” (turpmāk: MK noteikumi Nr. 969), tostarp arī izmaksājot darbiniekam komandējuma dienasnaudu, ciktāl likumā nav noteikts citādi.

Ņemot vērā to, ka līdz ar jauno, no direktīvas izrietošo regulējumu darba devējiem pienākums nodrošināt nosūtītajiem darbiniekiem tādu samaksu, kāda ir uzņemošajā valstī, papildus komandējuma naudas izmaksa pilnā apmērā rada papildu finansiālo slogu. Līdz ar to likumā ir ietverts noteikums, kas paredz, ka darba devējam ir pienākums nosūtītajam darbiniekam izmaksāt komandējuma dienasnaudu 30% apmērā no komandējuma dienasnaudas normas, kas noteikta iepriekš MK noteikumos Nr. 969. Vienlaikus tiek noteikts: ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi, darba devējam nav pienākuma darbiniekam izmaksāt komandējuma dienasnaudu 30% apmērā no komandējuma dienasnaudas normas, ja darbiniekam tiek nodrošināta ēdināšana trīs reizes dienā vai darbiniekam izmaksājamā darba samaksa ir tāda pati kā salīdzināmam darbiniekam valstī, uz kuru šis darbinieks ir nosūtīts veikt darbu. Ja darba devējs izmaksā komandējuma dienasnaudu, tad tā jebkurā gadījumā uzskatāma par izdevumu kompensāciju, nevis darba samaksas daļu.

Līdz ar to no jaunā regulējuma izriet, ka jūsu minētajā gadījumā, ja jūs tiekat nosūtīts darbu veikšanai uz Zviedriju un citām ES valstīm, darba devējam jums ir jāizmaksā tāda darba samaksa un visi tās obligātie elementi, kas ir noteikti šīs valsts normatīvajos aktos, vispārsaistošajos koplīgumos, uz kuru jūs esat nosūtīts darbu veikšanai. Ja jūsu uzņēmums nodrošina darbiniekam ēdināšanu trīs reizes dienā vai izmaksā tādu pašu darba samaksu kā salīdzināmam darbiniekam, kurš strādā tajā valstī, uz kuru esat nosūtīts, tad darba devējam darbiniekiem papildus nav jāizmaksā komandējuma dienasnauda. Latvijas normatīvajos aktos jēdziens “salīdzināms darbinieks” nav tiešā veidā definēts, tomēr no Darba likuma 14.2 panta sestās daļas 2. punkta izriet, ka ir nepieciešams salīdzināt darbiniekus, kas atrodas līdzīgā tiesiskā un faktiskā situācijā. Tradicionāli ar to tiek saprasts tāds pats vai identisks darbinieks, kas tiek nodarbināts uzņēmumā un kam ir noteikti tādi paši nodarbinātības noteikumi un darba apstākļi vai arī tie ir ar augstu līdzības pakāpi. Savukārt, ja kāds no diviem iepriekšminētajiem nosacījumiem netiek izpildīts, tad darba devējam jāizmaksā darbiniekam komandējuma dienasnauda 30% apmērā.

Ir būtiski norādīt, ka atbilstoši direktīvai 2018/957 maksājumi, kuriem ir kompensācijas raksturs jeb kuru mērķis ir atlīdzināt izdevumus, kas radušies saistībā ar norīkojumu darbā, nav jāuzskata par atalgojuma daļu.

Ņemot vērā direktīvas 2018/957 mērķi (izveidot līdzsvarotu regulējumu attiecībā uz pakalpojumu sniegšanas brīvību un darbā norīkoto darbinieku aizsardzību, kurš ir nediskriminējošs, pārredzams un samērīgs), arī Darba likumā izstrādāto grozījumu mērķis bija izveidot tādu sistēmu, lai nosūtītais darbinieks saņemtu viņam pienākošos atlīdzību, kā arī nodrošināt to, ka netiek samazināts šim darbiniekam nākotnē pienākošās sociālās aizsardzības līmenis, kas ir tieši saistīts ar nomaksāto nodokļu apmēru.

Vienlaikus informējam: katra Eiropas Savienības dalībvalsts attiecībā uz nodarbinātības noteikumiem, kas piemērojami nosūtītajiem darbiniekiem, ir izveidojusi tīmekļvietni, kurā ir apkopota visa darba devējiem un darbiniekiem nepieciešamā informācija par darbinieku nosūtīšanas regulējumu konkrētajā valstī: informācija par dalībvalstu tīmekļvietnēm ir pieejama šajā Eiropas Komisijas tīmekļvietnē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas