E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23518
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
1
1

Pieļaujamais vides trokšņu līmenis

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2021
Indra

Labdien! Lūdzu padomu. Dzīvojam privātmāju rajonā, kuram pa vidu iemitinājies motociklu apmācību laukums. Jau trešo sezonu mēs (mūsu īpašumam laukums atrodas tieši aiz sētas) un tuvējo māju iedzīvotāji esam pakļauti neizturamam, monotonam un nepārtrauktam troksnim. Ir brīži, kad laukumā atrodas un darbojas pat 20 motocikli. Motosezonas laikā ir būtiski apgrūtināts darbs no mājām, kā arī nav iespējams atpūsties vakara stundās. Katru darba dienu, kā arī brīvdienās motolaukumā notiek aktīva apmācība. Turklāt darbības laiks nav nosacīts, bieži laukumā notiek darbība arī vakara stundās, pat pēc plkst. 21.00. Principā nav iespējams izlikt pagalmā ratiņos gulēt bērnu, jo trokšņa skaļuma maiņa nav paredzama. Vai tiešām šāda laukuma darbība starp privātmājām ir pieļaujama?

A
atbild:
08. jūlijā, 2021

Pieļaujamo trokšņu līmeni nosaka Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, kuru 2. pielikumā “Vides trokšņa robežlielumi un to novērtēšana” noteikti pieļaujamo trokšņu robežlielumi vidē. Tādējādi vispirms jums ir jākonstatē, vai attiecīgais nekustamā īpašuma īpašnieks ar savu saimniecisko darbību pārkāpj normatīvajos aktos noteikto trokšņu lielumu (vai arī minētie trokšņi ir pieļaujamajās robežās).

Līdz ar to, ja lietā tiks konstatēts, ka blakus esošais īpašnieks ar savu saimniecisko darbību pārkāpj normatīvajos aktos noteikto pieļaujamo trokšņu robežlielumus, tad jums ir tiesības vērsties pašvaldības policijā un Veselības inspekcijā ar iesniegumu par vides tiesību pārkāpumiem un pieļaujamo trokšņu robežlielumu neievērošanu.

Veselības inspekcija, pamatojoties uz attiecīgu iesniegumu, kontrolē saimnieciskās darbības (izņemot ar mūzikas atskaņošanu saistītas darbības) vai iekārtu (ieskaitot ventilācijas, saldēšanas iekārtas, kompresorus un liftus), vai satiksmes radītā trokšņa robežlielumu ievērošanu. Ar mūzikas atskaņošanu un citu ar sabiedrisko kārtību saistīto trokšņu kontroli nodrošina attiecīgā pašvaldība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas