E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23478
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ārlietas

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļaujami pierādāmi izdevumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2021
Inese

Tuvākajā laikā pārdošu par pajām iegādātu un zemesgrāmatā ierakstītu dzīvokli laukos. Pārdošanas cena (1500 eiro) atbilst dzīvokļa kadastrālajai vērtībai. Dzīvoklis visu laiku bija mana vienīgā dzīvesvieta, bet zemesgrāmatā ir reģistrēts tikai trīs gadus (tātad man nodoklis būtu jāmaksā). Vai, maksājot nodokli, pajas tiek ņemtas vērā kā attaisnotie izdevumi (zinu, ka var pievienot arī čekus par dzīvokļa ierakstīšanu zemesgrāmatā, remontu, ja saglabāti čeki). Par pajām gan nav norādes, par kādu summu tās novērtētas.

A
atbild:
29. jūnijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Kapitāla aktīva iegādes vērtībā tiek iekļauti dokumentāri pierādāmi izdevumi, kā arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi.

Tas, kā tiks noteikta dzīvokļa iegādes vērtība šajā gadījumā, ja nav dokumentu, kas apliecina nekustamā īpašuma iegādes vērtību, jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas atrodamas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas