E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23351
Lasīšanai: 2 minūtes

Par tiesu izpildītāja rīcību var sūdzēties

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2021
Kā tad ir.

Labdien! LZTI izsole, tiesu izpildītājs nav atskaitījis 10% izsoles nodrošinājuma maksas no 2015. gada. Taču viņš atskaitīja tagad, 2021. gada 3. jūnijā. Kā man rīkoties? Vai man pienākas likumiskie kavējuma 6% gadā? Vai varu pretendēt uz negūto peļņu? Kur vērsties?

A
atbild:
15. jūlijā, 2021

Šādā situācijā, ja tiesu izpildītājs vairākus gadus bez objektīva pamatojuma nav atmaksājis nodrošinājumu, tad par šādu tiesu izpildītāja rīcību var sūdzēties.

Ja tiesu izpildītājs ir pieļāvis kādu disciplinārā kārtībā sodāmu pārkāpumu, piemēram, pieļāvis profesionāli neētisku rīcību vai pārkāpis normatīvo aktu kārtību, tad persona var iesniegt sūdzību attiecīgi Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (Tiesu izpildītāju likuma 54. pantā noteiktajos gadījumos) vai Tieslietu ministrijā (Tiesu izpildītāju likuma 53. pantā noteiktajos gadījumos).

Faktiski par šādu situāciju var arī vērsties tiesā un prasīt morālā kaitējuma atlīdzināšanu.

Morālā kaitējuma atlīdzināšanas pienākums noteikts Civillikuma 1635. pantā, katrs tiesību aizskārums, t. i., katra pati par sevi neatļauta darbība, kuras dēļ nodarīts kaitējums (arī morālais kaitējums), dod tiesību cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot.

Vienīgi ir rūpīgi jāpārdomā, cik šāda vēršanās tiesā ir objektīva un racionāla. Tiesa noteikti vērtēs, kādēļ šāda situācija ir izveidojusies – vai persona ir atgādinājusi tiesu izpildītājam par nodrošinājuma atmaksāšanu, vai tiesu izpildītājs nav atmaksājis nodrošinājumu, par spīti atgādinājumiem. Tāpat tiks vērtēts, cik iemaksātais nodrošinājums ir bijis liels, kā izpaudušās morālās ciešanas u. tml.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas