E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2335
Lasīšanai: 3 minūtes

Sociālā dienesta klienta apsekošana mājās

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2013
Mārīte Rikova

Labdien! Vēlos uzzināt, vai sociālā dienesta pārstāvis kopā ar pašvaldībs policijas pārstāvjiem drīkst ienākt manā īpašumā bez manas piekrišanas uz sociālā dienesta iesnieguma par apsekošanu pamata? (ģimene, kura īrē manā īpašumā telpas, pretendē uz maznodrošināto statusu). Vai kādam no šīm amatpersonām ir tiesības manā dzīvoklī likt man pūst alkometrā? Paldies!

A
atbild:
22. maijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Cik saprotams no apraksta, tad dzīvokļa īrnieki ir vērsušies pašvaldības sociālajā dienestā pēc sociālās palīdzības. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikts, ka klientam ir pienākums atļaut speciālistam apsekot dzīvesvietu, ja sociālo pakalpojumu vai sociālās palīdzības saņemšana saistīta ar klienta materiālo resursu novērtēšanu.

Savukārt MK noteikumi Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu" paredz, ka pašvaldības sociālais dienests pārbauda klientu sniegtās ziņas, izmantojot valsts un pašvaldības datu reģistros esošo informāciju vai pieprasot dokumentus, vai arī ģimeni (personu) apsekojot dzīvesvietā.

Tātad – apsekot sociālās palīdzības prasītāja dzīvesvietu, neatkarīgi no tā, vai šī dzīvesvieta ir īpašumā vai arī tiek īrēta, ir likumīgi.

Rīgas domes (RD) pārstāvis Sergejs Truhanovs skaidro: apsekošanas mērķis ir novērtēt apsekojamo personu dzīves apstākļus, kas ir būtiski, lemjot par sociālās palīdzības, sociālo pakalpojumu vai maznodrošinātas (trūcīgas) personas (ģimenes) statusa piešķiršanu.

Par apsekošanu dzīvesvietā (īrētā, pašvaldības vai privātajā) klients tiek informēts, un tā notiek ar klienta piekrišanu. Dzīvokļa īpašniekam jāņem vērā, ka sociālās palīdzības piešķiršana īrniekiem ir arī dzīvokļa īpašnieka interesēs, piemēram, lai nekrātos īres parādi, īrnieki varētu stāties dzīvokļa rindā utt. RD sociālie darbinieki alkometru lieto vienīgi patversmēs un krīzes centros. Pašvaldības policijai ir citas tiesības. 

Pašvaldību prakse, ka apsekošanā līdz ar sociālo darbinieku dodas arī pašvaldības policijas pārstāvis, ir samērā izplatīta. Gan uz sociālajiem darbiniekiem, gan pašvaldības policiju attiecas ne tikai valsts normatīvie akti, bet arī konkrētās pašvaldības izdotie saistošie noteikumi, saskaņā ar ko pašvaldības darbinieki rīkojas.

Visticamāk, alkometru lietoja pašvaldības policijas darbinieki, taču, lai saprastu motīvus, būtu nepieciešama plašāka informācija par lietas apstākļiem, kas nav iekļauti situācijas aprakstā. Tāpat nav informācijas arī par to, kurā pašvaldībā šis gadījums noticis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas