E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23318
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bezdarbnieka pabalsta saņēmējs nevar būt sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2021
Viktors

Labdien! Es pašlaik esmu bezdarbnieks un saņemu bezdarbnieka pabalstu. Esmu pabeidzis studijas un tagad atradu uzņēmumu, kurš piedāvā man apmaksātu praksi. Vai, parakstot apmaksātas prakses līgumu, es zaudēšu bezdarbnieka statusu un iespēju saņemt pabalstu? Paldies!

A
atbild:
26. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Profesionālās izglītības iestāžu izglītojamo mācību praksi iestādē, pie komersanta vai biedrībā regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 785 “Mācību prakses organizācijas un izglītojamo apdrošināšanas kārtība”.

Ja mācību praksē neiegūsiet darba ņēmēja un sociāli apdrošinātas personas statusu, varēsiet turpināt saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Bezdarbnieka pabalsta izmaksu izbeidz, ja persona zaudē bezdarbnieka statusu; Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta informāciju, konstatē, ka persona nepamatoti saņem bezdarbnieka pabalstu, jo pabalsta saņemšanas laikā šai personai ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 207 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas