E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23262
Lasīšanai: 4 minūtes
11
11

Ja noteikta invaliditāte, jāvēršas VSAA invaliditātes pensijas vai pabalsta piešķiršanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2021
Janis Tolstovs,

Personām, kurām invaliditāte tiek noteikta pirmo reizi, ir jāiesniedz iesniegums VSAA par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta invaliditātes gadījumā piešķiršanu. Kā tas ir jāsaprot? Šādu uzaicinājumu saņēmu no VDEK ierakstītā vēstulē 10.05.2021. Man ir piešķirta 3. grupa no 26.04.2021.

A
atbild:
28. maijā, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Personai, kurai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi invaliditāti, ir tiesības uz invaliditātes pensiju vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

Tiesības saņemt invaliditātes pensiju ir apdrošinātai personai, ja tā:

  • nav sasniegusi likumā noteikto pensijas vecumu;
  • nav piešķirta, vecuma pensija, t.sk., priekšlaicīgi;
  • ir atzīta par personu ar invaliditāti (izņemot, ja invaliditātes cēlonis ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība pēc 1997. gada 1. janvāra);
  • uzkrājusi apdrošināšanas stāžu, kas nav mazāks par trim gadiem;
  • nesaņem citas valsts vecuma pensiju (izņemot gadījumus, ja pensija piešķirta saskaņā ar starpvalstu līgumu vai Regulu Nr. 883/2004);
  • dzīvo Latvijā, Eiropas Savienības dalībvalstī vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgts līgums sociālās drošības jomā.

Savukārt personai, kurai nav tiesību saņemt invaliditātes pensiju vai apdrošināšanas atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, piešķir valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. To var saņemt:

  • Latvijas pilsoņi, nepilsoņi, ārvalstnieku un bezvalstnieki, kuriem piešķirts personas kods un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā, ja viņi Latvijā bez pārtraukuma nodzīvojuši pēdējos 12 mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas, bet kopumā – ne mazāk kā 60 mēnešus;

Informāciju par invaliditātes noteikšanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas saņem elektroniski.

Taču, lai piešķirtu invaliditātes pensiju vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, ir nepieciešams personas iesniegums, kas jāiesniedz VSAA.

Iesniegumu var iesniegt šādi:

Invaliditātes pensijai:

  • portālā www.latvija.lv;
  • klātienē jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā (lai ierobežotu vīrusa Covid-19 izplatību, klientu apkalpošana klātienē uz laiku ir pārtraukta, tāpēc iesniegumu var atstāt VSAA nodaļu darba laikā pakalpojumu piešķiršanai paredzētajās pasta kastītēs vai nosūtīt pa pastu);
  • elektroniski (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);
  • ar ārvalstu kompetentās iestādes starpniecību.

Ja personai ir apdrošināšanas stāžs līdz 1995. gada 31. decembrim, VSAA nepieciešams iesniegt arī stāžu apliecinošus dokumentus (darba grāmatiņu, karaklausības apliecību, arhīva izziņu u. c., ja dokumenti VSAA iepriekš nav iesniegti).

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstam:

  • portālā www.latvija.lv;
  • klātienē jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros (pašreiz, lai ierobežotu vīrusa Covid-19 izplatību, klientu apkalpošana klātienē uz laiku ir pārtraukta, tāpēc iesniegumu var atstāt VSAA nodaļu darba laikā pakalpojumu piešķiršanai paredzētajās pasta kastītēs vai nosūtīt pa pastu);
  • elektroniski (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);
  • pa pastu.

Pakalpojums jāpieprasa 6 mēnešu laikā no invaliditātes noteikšanas dienas. Pieprasot pakalpojumu vēlāk, to piešķir tikai par iepriekšējiem 6 mēnešiem pirms pakalpojuma pieprasīšanas dienas.

Ja VDEĀVK invaliditāti nosaka atkārtoti un invaliditātes pensija vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts personai jau ir piešķirts, tad iesniegums pakalpojuma piešķiršanai nav nepieciešams.

Lai iegūtu detalizētu informāciju, personai jāvēršas VSAA.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas