E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23101
Lasīšanai: 3 minūtes

No uzturlīdzekļu došanas pienākuma nevar atteikties

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2021
Kaspars

Labdien! Rakstu jums par bērna uzturlīdzekļiem. Man ir 6 gadus veca meita, kura dzīvo ārzemēs un kura piedzima Anglijā un pēc tam pārvācās uz Slovākiju. Māte ir Slovākijas pilsone, tāpat arī meita. Slovākijā ar mātes meitu šķīrāmies (nebijām oficiāli laulāti), kur arī notika tiesa par bērnu aizgādniecību un uzturlīdzekļiem. Tiesa nolēma, ka meita dzīvos pie mātes un man jāmaksā alimenti, ar iespējām tikties ar bērnu. Tika arī parakstīts no manas puses, ka mātei ir pilnas tiesības sakarā ar bērnu izlemt, piemēram, jautājumus par skolu, dzīvesvietu utt., kas tika apstiprināts pie notāra. Situācija tagad ir tāda, ka es pārvācos atpakaļ uz Latviju, jau pirms diviem gadiem, un bērns ar māti ir pārvākušies uz citu valsti (Čehiju), bet vēl figurē, ka dzīvo Slovākijā. Bērns nav reģistrēts kā Latvijas pilsonis un nav nekur minēts Latvijā. Bērnu praktiski vairs neredzu, un vienīgais, kas man saista ar bērnu, ir alimenti. Vai ir iespējams atteikties no uzturlīdzekļu maksāšanas? Kādas ir sekas par uzturlīdzekļu nemaksāšanu?

A
atbild:
06. janvārī, 2022

Vecāku uzturēšanas saistības pret saviem bērniem ir juridisks pienākums, kas bērna vecākiem ir jāpilda saskaņā ar tiesību aktiem.

Abiem vecākiem ir pienākums nodrošināt bērnam uzturlīdzekļus atbilstoši savām iespējām un finansiālajai situācijai, jo bērnam ir tiesības uz tādu pašu dzīves standartu kā viņa vecākiem. Ja vecāki nav savstarpēji vienojušies, tad tiesa nosaka uzturlīdzekļu apmēru.

Tas nozīmē, ka vispārējā gadījumā nav iespējams atteikties no uzturlīdzekļu maksāšanas pienākuma.

Jūsu situācijas aprakstā ir minēts, ka jūsu bērns ir Slovākijas pilsonis, kā arī Slovākijas tiesa ir nospriedusi jums atbilstoši Slovākijas likumiem pienākumu maksāt uzturlīdzekļus Jūsu bērnam. Tas nozīmē, ka arī turpmāk jautājumi par uzturlīdzekļiem ir jārisina saskaņā ar Slovākijas tiesību aktiem, tādēļ nevaram jums sniegt skaidrojumu par Slovākijas tiesību aktiem un procesiem, jo tas neietilpst LV portāla kompetncē.

Tomēr vēršu uzmanību, ka arī Slovākijā uzturlīdzekļu maksājumu izpildi nodrošina ar tiesu izpildītāju starpniecību, ja tiesas spriedums tiek nepildīts.

Saskaņā ar Eiropas Savienības tieslietu informācija portālā pieejamo informāciju Slovākijā uzturēšanas saistības izpildi panāk, uzliekot arestu parādnieka ienākumiem, pārdodot parādnieka īpašumus, kā arī pieprasot autovadītāja apliecības darbības apturēšanu.

Papildus atgādinu, ka saskaņā ar Briseles Ibis regulu Eiropas Savienības dalībvalstī pieņemtu spriedumu pārējās dalībvalstis atzīst bez jebkādas īpašas procedūras, līdz ar to spriedums, kas izpildāms izcelsmes valstī, ir izpildāms arī pārējās Eiropas Savienības valstīs, t.sk. Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas