E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23012
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ar administratīvajiem pārkāpumiem nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas kārtība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2021
Edgars

Labdien! Gandrīz pirms mēneša, izbraucot no man mazzināmas teritorijas, neapzināti sanāca braukt nepareizajā virzienā pa ielu, jo tajā krustojumā nebija norāžu. Manu automašīnu apturēja vīrietis, kurš pastaigājās ar suņiem. Vīrietis mani nelaida garām, sāka aiztikt automašīnu, līdz ar to izcēlās konflikts, kurā man tika pārsists acs plakstiņš un mani sakoda viens no suņiem. Konflikta laikā tika sabojāts arī mans auto, jo lielie suņi nekontrolēti lēca uz manas automašīnas, to skrāpējot (auto atradās mans suns, kas notiekošajam pievērsa uzmanību). Auto bojājumi ir 850 eiro vērtībā, ko noteica sertificēts eksperts. Atbildīgais inspektors ir ierosinājis divas administratīvās lietas: par nenozīmīgiem miesas bojājumiem un otru (tikai pēc 2 nedēļām) saistībā ar labturības pārkāpumiem. Man nav izdevies sazināties ar inspektoru, informāciju par lietas ierosināšanu saņēmu automatizēti. Vai ar šīm lietām pietiek, lai es vērstos pret suņu saimnieku par man nodarītajiem mantiskajiem bojājumiem, un kāds ir process, kas īsti šobrīd man jādara? Jāgaida, kad tiks sodīts vīrietis administratīvā pārkāpuma lietā, vai jāgaida iznākums? Kurā brīdī un kam man jāiesniedz pieteikums par zaudējumu piedzīšanu no atbildīgās personas? Liels paldies!

A
atbild:
16. aprīlī, 2021
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 34. panta otrajai daļai personai, kurai ar administratīvo pārkāpumu nodarīts kaitējums, ir tiesības no pārkāpuma izdarītāja prasīt kaitējuma atlīdzinājumu Civilprocesa likumā paredzētajā kārtībā. Pieprasot atlīdzinājumu civiltiesiskā kārtībā, cietušais ir atbrīvots no valsts nodevas.

Līdz ar to saskaņā ar Civilprocesa likuma 1. panta pirmo daļu jums ir tiesības vērsties vispārējās jurisdikcijas tiesā ar prasības pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu no konkrētās personas.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 26. panta pirmo daļu prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas, tomēr atbilstoši minētā likuma 28. panta trešajai daļai prasību, kas izriet no personiskiem aizskārumiem, prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas vai pēc aizskāruma nodarīšanas vietas. Vēršoties tiesā, prasības pieteikumā jāiekļauj informācija, kas norādīta Civilprocesa likuma 128. pantā.

Sertificēta eksperta atzinums noteikti ir nepieciešams, lai tiesā pierādītu jums nodarītos mantiskos zaudējumus. Tomēr pirms prasības iesniegšanas iesaku sagaidīt arī konkrētos lēmumus par soda piemērošanu jūsu minētajos administratīvā pārkāpuma procesos. Šādi lēmumi un tajos norādītie faktiskie apstākļi noteikti palīdzēs prasības pamatošanai – pierādīšanai, ka nodarītie zaudējumi ir tiešā cēloņsakarībā ar konkrētās personas prettiesisko rīcību, kas atzīta attiecīgajos administratīvā pārkāpuma procesos.

Vēršu uzmanību, ka jebkurā laikā jums ir arī iespēja vērsties pie pašas personas, kura ir nodarījusi minētos zaudējumus, lai ārpustiesas kārtībā savstarpēji vienotos par brīvprātīgu zaudējumu atlīdzināšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas