E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22879
Lasīšanai: 2 minūtes

Dienasnaudas izmaksa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2021
Dace

Vai dienasnauda, kura pēc likuma ir 8 eiro, var tikt izmaksāta kopā ar algu? 

A
atbild:
24. maijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 8. punktu komandējuma laika dienasnaudai ir kompensējošs raksturs.  Proti, darba devēja pienākums ir komandējumā nosūtītam darbiniekam atlīdzināt radušos izdevumus, tostarp izmaksāt dienasnaudu 8 eiro apmērā par katru komandējuma dienu, ja komandējuma vieta ir Latvijas Republikas teritorijā. To paredz noteikumu 21.2. punkts.

Ja komandējuma laikā darbiniekam rodas papildu izdevumi, tad, atgriežoties no komandējuma, darbinieks iesniedz izdevumus apliecinošus dokumentus un darba devēja pienākums ir saskaņā ar iepriekšminēto Ministru kabineta noteikumu nosacījumiem aprēķināt un atlīdzināt darbiniekam radušos izdevumus par viesnīcu, transportu u. c.

Komandējuma laikā radušos izdevumu – dienasnaudas un citu izdevumu – atlīdzināšana notiek saskaņā ar darba devēja izdoto rīkojumu. Proti, pēc darba devēja rīkojuma saņemšanas grāmatvedība aprēķina un izmaksā kompensāciju. Tas, vai rīkojums tiek izdots pirms došanās komandējumā vai pēc atgriešanās no komandējuma, ir uzņēmuma darba organizācijas jautājums.

Ja komandējuma izdevumu atlīdzināšanas laiks sakrīt ar darba samaksas izmaksāšanas laiku, tad kompensācija un darba samaksa var tikt izmaksāta kopā.

Informācija par izmaksāto darba samaksu un kompensācijām (komandējuma naudu) ir atrodama algas lapiņā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas