E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22828
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Trīs atsevišķi zemesgabali un zemesgrāmata

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2021
Aivars

Mans īpašums sastāv no trīs atsevišķiem zemesgabaliem ar vienu zemesgrāmatu. Vēlos nokārtot trīs atsevišķas zemesgrāmatas, uz diviem ir arī ēkas. Nekādu apgrūtinājumu nav. Ar ko sākt? Paldies par atbildi!

A
atbild:
08. aprīlī, 2021
Valsts zemes dienests
Hardijs Lāns, vecākais sabiedrisko attiecību speciālists

No jautājuma saprotams, ka viena zemesgrāmatā ierakstīta nekustamā īpašuma sastāvā ietilpst trīs zemes vienības un persona vēlas katru zemes vienību izdalīt atsevišķā nekustamā īpašumā.

Atbilstoši Zemesgrāmatu likuma 56. panta ceturtās daļas 3. punktam nostiprinājuma lūgums vienlaikus ir iesniegums attiecīgo datu reģistrācijai vai aktualizācijai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, ja ar to lūgts sadalīt nekustamo īpašumu vairākos patstāvīgos nekustamos īpašumos. Tādējādi, lai reģistrētu jaunus nekustamos īpašumus, personai ir jāvēršas attiecīgajā rajona (pilsētas) tiesā (zemesgrāmatā). Plašāka informācija par pakalpojumu pieejama pakalpojuma aprakstā – Nekustamā īpašuma reģistrācija.

Atbilstoši Ministru kabineta 2012. gada 10. aprīļa noteikumu Nr. 263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” 50.1 punktam, ja nekustamo īpašumu veido, sadalot nekustamo īpašumu, kurā ietilpst divas vai vairākas vienā zemes robežu plānā attēlotas zemes vienības, pirms jauna nekustamā īpašuma veidošanas izgatavo jaunus zemes robežu plānus, attēlojot katru zemes vienību atsevišķā dokumentā. Tādējādi, ja šobrīd visas zemes vienības attēlotas vienā zemes robežu plānā, tad pirms jaunu nekustamo īpašumu izveidošanas ierosināšanas zemesgrāmatā personai ir jāpasūta zemes robežu plānu izgatavošana katrai zemes vienībai, lai katra zemes vienība tiktu attēlota atsevišķā plānā.

Lai izgatavotu zemes robežu plānus, persona var vērsties:

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas