E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22765
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Par piedziņas veidiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Aiga

Labdien! Gribēju jautāt, vai tiesu izpildītājs var noņemt man visus pārmaksātos nodokļus un B slimības lapu, vai tomēr ir jāatstāj 30 procenti no šīm summām. Vai novelk visu, neatstājot ne centa, jo es sapratu, ka jāatstāj ir minimālā alga, bet tas attiecas tikai uz algu un pielīdzinātajiem maksājumiem? Vienkārši gribas zināt, drīz saņemšu pārmaksātos nodokļus un arī slimības lapu, tāpēc gribēju zināt, vai var atstāt mani pa nullēm.

A
atbild:
07. aprīlī, 2021

Tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz nodokļu pārmaksu. Tie ir naudas līdzekļi, kas parādniekam pienākas no trešajām personām (VID).

Civilprocesa likuma 599. pants nosaka: (1) Ja piedziņu vērš uz naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, arī no cita tiesu izpildītāja, tiesu izpildītājs nosūta šīm personām pieprasījumu paziņot, vai tām ir pienākums samaksāt kādas summas parādniekam, uz kāda pamata un kādā termiņā.

(2) Vienlaikus ar pieprasījumu tiesu izpildītājs paziņo, ka šie naudas līdzekļi tiek apķīlāti piedziņas summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā un ka līdz pilnīgai piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu dzēšanai šīm personām naudas līdzekļi jāieskaita tiesu izpildītāja depozīta kontā.

Šādos gadījumos piedziņa uz naudas līdzekļiem vēršama pilnā apmērā.

No izmaksājamā slimības pabalsta zvērinātiem tiesu izpildītājiem Civilprocesa likums ļauj veikt ieturējumus tāpat kā no darba algas. Slimības pabalsts ir viens no valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta veidiem, uz kuriem zvērinātiem tiesu izpildītājiem saskaņā ar Civilprocesa likuma 595. panta otro daļu ir dotas tiesības (un līdz ar to Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai – pienākums) veikt ieturējumus no izmaksātā pabalsta likumā noteiktajā apmērā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas