E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22733
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja aizdevuma līguma nosacījumi neatbilst normatīvo aktu prasībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2021
Edvīns

SIA OC Finance (reģ. Nr. 40103203191) ar mani 07.11.2019. slēdza ātrā aizdevuma līgumu par patēriņa kredīta izsniegšanu vienas darba dienas laikā par aizdevuma summu 5000 EUR; līguma darbības termiņš ir 60 mēneši. Aizņēmuma likme gadā – 38,36%, aizņēmuma likmes apmērs dienā – 0,105%. Gada procentu likme – 45,9%. Maksājumu apmērs noteikts 189,11 EUR mēnesī 60 mēnešus pēc kārtas, procenti aprēķināti saskaņā ar vienādā maksājuma grafiku. Kopējā atmaksājamā summa ir 11 301,17 EUR. Līgumā vēl arī minēts, ka: “Nokavējuma procentu apmērs par katru kavēto dienu nepārsniedz 0,49% no kavētās pamatsummas un tiek aprēķināts, sākot ar pirmo kavējuma dienu. Nokavējuma procentu apmērs nepārsniedz Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8. panta (26). daļā noteikto procentu apmēra ierobežojumu, 36% virs aizņēmuma likmes gadā.” Vai līguma nosacījumi ir likumīgi?

A
atbild:
15. martā, 2021

LV portāla redakcija neveic individuālu strīdu risināšanas funkciju. Tāpat, neiepazīstoties ar aizdevuma līguma nosacījumiem, nav iespējams sniegt precīzu atbildi par jūsu aprēķiniem un summām. LV portāla redakcija neveic aizdevuma līguma procentu un citu maksājumu summu aprēķinu un nerisina citus ar šādām darbībām saistītus jautājumus.

Ja jums rodas pamatotas šaubas par to, ka jūsu aizdevuma līgums ir pretrunā ar patērētāju tiesību aizsardzības normām, jums ir tiesības vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ar motivētu sūdzību.

Jebkurā gadījumā pirms aizdevuma līguma parakstīšanas jums bija jāizvērtē sava spēja pildīt uzņemamās saistības (spēja atmaksāt aizdevumu) un līguma nosacījumi. 

Šajā situācijā, ja kāda no līguma normām ir pretrunā ar spēkā esošo tiesību aktu normām, jums ir tiesības lūgt šo līguma normu atzīt par spēkā neesošu. Ja jūs patstāvīgi nevarat veikt minētās darbības, tad jums jāvēršas pēc juridiskās palīdzības pie juristiem, zvērinātiem advokātiem, zvērinātiem notāriem vai citiem juridiskās profesijas pārstāvjiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas