E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22592
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1
1
1

Kaitējuma atlīdzības prasījums par sen nojauktu būvi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2021
Jelena

Labdien! Ja mēs tagad noskaidrojām, ka mums pieder īpašums (garāža), kurš 2010. gadā tika likvidēts, bet mēs par to nesaņēmām nekādu brīdinājumu vai vēstuli, vai ir iespēja tagad dabūt kompensāciju?

A
atbild:
24. maijā, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

No jautājuma saprotu, ka jums piederējusi tikai garāžas būve, bet zeme zem tās piederējusi citai personai. Ja jums pieder arī zeme, tad īpašuma tiesību uz zemi nevar jums atņemt, nojaucot ēku.

Visbiežāk kompensāciju ir iespējams piedzīt, tikai vēršoties tiesā. Tomēr tādā gadījumā ir jāņem vērā vairāki būtiski apstākļi. Pirmkārt, jūsu būvi var nojaukt gan tiesiskā veidā, gan prettiesiski.

Ja kāds prettiesiski nojauca jūsu ēku, tad atbildība varētu iestāties, pamatojoties uz Civillikuma 1635. panta noteikumiem: “[k]atrs tiesību aizskārums, tas ir, katra pati par sevi neatļauta darbība, kuras rezultātā nodarīts kaitējums [..], dod tiesību cietušajam prasīt apmierinājumu no aizskārēja, ciktāl viņu par šo darbību var vainot”.

Jāņem vērā, ka atsevišķos gadījumos jūsu celtni bez jūsu ziņas varētu nojaukt arī tiesiskā veidā. Piemēram, kā noteikts Būvniecības likuma 21. panta devītajā daļā, “ja būve ir pilnīgi vai daļēji sagruvusi vai nonākusi tādā tehniskajā stāvoklī, ka ir bīstama, tad šīs būves īpašniekam var uzlikt pienākumu to sakārtot vai nojaukt”.

Bez ievērības nevar atstāt arī apstākli, ka jautājums uzdots par aptuveni 11 gadus vecu notikumu. Saskaņā ar Civillikuma 1895. panta noteikumiem visas saistību tiesības vispārējā gadījumā izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto 10 gadu laikā. Kaut arī šo noilgumu var pārtraukt, piemēram, atgādinājums (Civillikuma 1905. pants) vai prasības celšana tiesā, tomēr, visticamāk, par iespēju saņemt kompensāciju esat uzzinājusi tikai nesen un prasībai jau ir iestājies noilgums.

Ja jums ir zināms, pret kuru personu vērsties tiesā, zināt, ka būve ir nojaukta prettiesiski, un esat pārliecināta, ka nav iestājies noilgums, tikai tad var mēģināt vērsties tiesā ar prasības pieteikumu un cerēt, ka jūsu prasība tiks apmierināta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas