E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22572
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru var piedzīt tiesas ceļā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Es

Labdien! Situācija tāda, ka bērnu tēvs atsakās maksāt valstī noteiktos minimālos uzturlīdzekļus. Viņš maksā pagājušajā gada summu, bet ar 1. janvāri būtu jāmaksā vairāk. Nekādas vienošanās mums nav, jo nav iespējams ar viņu vienoties. Apgalvo, ka maksās, cik grib. Kā rīkoties man? Vai ir iespējams panākt, lai maksā šīgada noteiktos uzturlīdzekļus?

A
atbild:
10. martā, 2021

Civillikuma 179. panta piektā daļa noteic, ka minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no savām spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Ja bērnu tēvs nemaksā valstī noteiktos minimālos uzturlīdzekļus, kas no 2021. gada 1. janvāra ir 125 eiro (bērnam līdz 7 gadu vecumam) un 150 eiro (bērnam no 7 līdz 18 gadu vecumam), tad jums ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par minimālo uzturlīdzekļu piedziņu no bērnu tēva. Uzturlīdzekļu apmērs tiek norādīts par katru bērnu atsevišķi.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu valsts nodeva par tādu prasību nav jāmaksā. Ja tiesa pieņems lēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu no bērnu tēva, tad valsts nodeva tiks piedzīta no bērna tēva.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas