E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22551
Lasīšanai: 3 minūtes

Lemjot par nodokļa piemērošanu, vērtē atbrīvojuma kritērijus un citus nosacījumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Māris

Labdien! Vēlos pārdot zemi Rīgā. Vai būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis? Uz zemes atrodas daudzstāvu dzīvojamā ēka, kas nepieder man, dzīvokļi ir privatizēti. Zeme reģistrēta zemesgrāmatā jau 5 gadus, šis īpašums nav mans vienīgais. VID informē, ka nodoklis nav jāmaksā, ja tiek izpildīts viens no šiem punktiem: īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir vairāk nekā 60 mēnešus un (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz nekustamā īpašuma pārdošanas līguma noslēgšanas dienai vismaz 12 mēnešus pēc kārtas ir deklarētā dzīvesvieta; īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem, un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir vienīgais zemesgrāmatā reģistrētais īpašums; ir vienīgais zemesgrāmatā reģistrētais nekustamais īpašums, no kura gūtais ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas. Kā man paskaidroja PMLP, uz zemes vienības deklarēties neļauj likums. Vai, gadu pirms pārdošanas deklarējoties kādā no dzīvokļiem, kas nepieder man, bet atrodas uz manas zemes, tiks izpildīts pirmais punkts, kas ļauj nemaksāt kapitāla pieauguma nodokli? Vai arī, ja tas nav vienīgais īpašums, kapitāla nodoklis jāmaksā bez jebkādām iespējām izvairīties no tā?

A
atbild:
23. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūs esat uzskaitījis trīs likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmajā daļā noteiktos gadījumus, kuros nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma nav jāmaksā.

Taču likumā ir vēl vairāki nosacījumi, kurus ņem vērā, piemērojot nodokļa atbrīvojumu. Piemēram, tiek vērtēts, vai nekustamais īpašums ir izmantots saimnieciskajā darbībā. Ienākuma gūšanu no nekustamā īpašuma atsavināšanas nekvalificē kā saimniecisko darbību, ja izdevumi, kas saistīti ar īpašuma atsavināšanas rezultātā gūto ienākumu, nav atzīti par saimnieciskās darbības izdevumiem.

Cita situācija: ja atsavina nekustamā īpašuma daļu, kas neietver dzīvojamo ēku, bet nekustamais īpašums fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas brīdim ir personas deklarētā dzīvesvieta, ienākumu no šāda nekustamā īpašuma daļas atsavināšanas apliek ar nodokli.

Pārdodot nekustamo īpašumu, ienākuma nodokļa piemērošanas jautājumi individuālā situācijā jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas