E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22471
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nekustamā īpašuma nodokļa papildlikme

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2021
Dina

Labdien! Vai ir jāmaksā NĪN papildlikme par neapstrādātu lauksaimniecības zemi, kas atrodas aizsargājamā dabas teritorijā? Īpašums atrodas Riežupes dabas parka teritorijā. Vai nepienākas kādas nodokļu atlaides, jo zemi citiem mērķiem izmantot nedrīkst? Paldies!

A
atbild:
25. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikts, ka ar nodokli neapliek zemi, kura ir Ministru kabineta apstiprinātajā sarakstā: īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kurās ar likumu aizliegta saimnieciskā darbība (konkrētais saraksts ir Ministru kabineta noteikumos Nr. 75 “Noteikumi par atsevišķām ar nekustamā īpašuma nodokli neapliekamām īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”).

Pārējās aizsargājamajās teritorijās tiek samazināta zemes kadastrālā vērtība, kuru ņem vērā, aprēķinot nodokli. Likuma “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām” 29. panta pirmā daļa nosaka – zemes īpašniekiem un lietotājiem aizsargājamās teritorijās ir tiesības uz normatīvajos aktos noteiktajiem nodokļu atvieglojumiem.

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikts: ar nodokļa papildlikmi 1,5% apmērā apliek neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamu zemi, izņemot zemi, kuras platība nepārsniedz vienu hektāru vai kurai normatīvajos aktos ir noteikti lauksaimnieciskās darbības ierobežojumi. Minēto papildlikmi piemēro arī tad, ja pašvaldība neapstrādātai lauksaimniecībā izmantojamai zemei ir noteikusi nekustamā īpašuma nodokļa likmi savos saistošajos noteikumos. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai tad, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Atvieglojumus nosaka pašvaldības saistošajos noteikumos. Lai noskaidrotu, kā piemērots nodoklis konkrētam īpašumam, jāvēršas pašvaldībā. Nodokļa maksāšanas paziņojumā pašvaldība gan norāda, uz kādu tiesību normu pamata nodoklis ir aprēķināts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas