E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22414
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Vai var piedzīt nepamatoti samaksātus uzturlīdzekļus, apstrīdot paternitāti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2021
Anna

Vai var piedzīt atpakaļ uzturlīdzekļus, ja cilvēks, kurš tos maksāja, nav bērna tēvs? Tiesā prasību uztur viņa māte, jo šis vīrietis ir miris.

A
atbild:
29. martā, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Civilprocesa likuma 77. panta pirmā daļa nosaka: ja viena no pusēm lietā izstājas (fiziskās personas nāve, juridiskā persona beidz pastāvēt, prasījuma cesija, parāda pārvede un citi apstākļi), tiesa pieļauj aizstāt šo pusi tās tiesību pārņēmējam.

Tātad likumā ir paredzēta iespēja aizstāt pusi ar tiesību pārņēmēju. Bet, lai noteiktu, vai to var izdarīt iespējamajā lietā par nepamatoti izmaksāto uzturlīdzekļu piedziņu, ir jāvērtē konkrētās lietas apstākļi, kā arī sākumā būtu jāsagaida tiesas spriedums par paternitātes ieraksta atzīšanu par spēkā neesošu un šī sprieduma stāšanās spēkā.

Lietās par paternitātes apstrīdēšanu (kad jautājums ir noregulēts ar spēkā stājušos spriedumu), personai pastāv teorētiskā iespēja vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par nepamatoti izmaksāto uzturlīdzekļu piedziņu.

Konkrētajā gadījumā pati persona ir mirusi. Ir jāizvērtē, vai prasība par nepamatoti izmaksāto uzturlīdzekļu piedziņu ir personiska rakstura prasība un vai tiesiskā attiecība pieļauj šādu tiesību pārņemšanu.

Saskaņā ar Civillikuma 179. panta pirmo daļu vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Tātad pienākums uzturēt bērnu ir bērna vecākiem.

Pēc autores domām, tiesību pārņemšana šādā jautājumā nebūtu iespējama.

Lai saņemtu atbildes, kas balstītas uz visu konkrētās lietas apstākļu analīzi, persona ir tiesīga saņemt individuālu konsultāciju pie zvērināta advokāta vai jurista, kas darbojas ģimenes tiesību jomā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas