E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22347
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Notāra funkcijas veic arī bāriņtiesa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2021
Mārīte

Labdien! Meita piekritusi uzdāvināt mātei nekustamo īpašumu, māju ar zemi. Meita dzīvo ārpus Latvijas. Ir universālpilnvara, kurā meita pilnvaro māti pārstāvēt savas intereses visos jautājumos, kuros atļauta pārstāvniecība bez speciāla pilnvarojuma, tajā skaitā (bet ne tikai) arī parakstīt dāvinājuma līgumu utt. Vai ar universālpilnvaru māte var vērsties pašvaldības novada bāriņtiesā, lai kārtotu dokumentus? Sastādīt dāvinājuma līgumu, lūgt apliecināšanu līgumam, sastādīt nostiprinājumu lūgumu, lai varētu visu iesniegt zemesgrāmatu nodaļai. Vai tomēr jākonsultējas pie notāra un visu iepriekšminēto apstiprina un veic notārs? Dāvinājums būtu bez uzlikuma un apdāvinātā pretpienākuma. Taču, ja tādi būtu, vai bāriņtiesa likumīgi veic visu tāpat kā notārs? Kādas ir izmaksas?

A
atbild:
08. februārī, 2021
Olga Lauva
juriste

No jautājuma konteksta izriet, ka jūsu meita ir pilngadīga, rīcībspējīga persona, līdz ar to meitai ir tiesības izdot pilnvaras un veikt citus tiesiskus darījumus.

Šajā gadījumā svarīgs ir universālpilnvaras saturs, respektīvi, pilnvaras apjoms. Ar universālpilnvaru dotais pilnvarojuma apjoms ir ļoti plašs, tas piešķir pilnvarniekam tiesības un uzliek pienākumu pārzināt visas pilnvarotāja lietas, kurās iespējama pārstāvība (izņemot atsevišķus gadījumus, kad nepieciešams speciāls pilnvarojums). Pilnvaras apjomu jebkurā gadījumā pārbaudīs zvērināts notārs vai bāriņtiesa, ja jūsu novadā nav notāra.

Atbilstoši Bāriņtiesu likuma 2. panta otrajai daļai novados, kuros nav teritoriālā iedalījuma vienību, bāriņtiesa Civillikumā noteiktajos gadījumos sniedz palīdzību mantojuma lietu kārtošanā, gādā par mantojuma apsardzību, kā arī izdara apliecinājumus un pilda citus šā likuma 61. pantā norādītos uzdevumus, ja šajos novados nav notāra. Novados, kuros ir teritoriālā iedalījuma vienības, bāriņtiesa minētos uzdevumus veic tajās novada teritoriālā iedalījuma vienībās, kurās nav notāra.

Nostiprinājumu lūgumu zemesgrāmatai var sastādīt un parakstīt pie jebkura zvērināta notāra Latvijā vai arī bāriņtiesā. Bāriņtiesu likuma 61. panta pirmās daļas 8. punkts paredz: ja viena no līgumslēdzējām pusēm ir deklarēta attiecīgās bāriņtiesas darbības teritorijā, tad bāriņtiesa ir tiesīga veikt apliecinājumus.

Bāriņtiesas apliecinājums juridiskā spēka ziņā pielīdzināms notariālajam apliecinājumam. Ja jums nepieciešams sagatavot dāvinājuma līgumu, atbilstoši Bāriņtiesu likuma 63. pantam darījuma dalībnieki iesniedz bāriņtiesai sagatavotu darījuma akta projektu vai vēršas bāriņtiesā ar lūgumu sagatavot darījuma akta projektu pēc viņu vārdiem.

Valsts nodevas par bāriņtiesas pakalpojumiem ieskaita pašvaldības budžetā. Par valsts nodevām, ko iekasē bāriņtiesa, vairāk var uzzināt likuma 79. pantā.

Jautājumā par dāvinājuma līguma un nostiprinājuma lūguma sagatavošanu var vērsties arī pie zvērināta notāra. Savukārt Latvijas Zvērinātu notāru pakalpojumi tagad pieejami arī attālināti. Tuvāk ar šo informāciju aicinu jūs iepazīties Latvijas Zvērinātu notāru mājaslapā.

Samaksa par notāra pakalpojumiem noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 737 par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas