E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22281
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai vienošanos par uzturlīdzekļu apmēru var mainīt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2021
Edgars

Labdien! Mana bijusī sieva ir iesniegusi prasību par uzturlīdzekļu piedziņu. Summa ir diezgan nopietna: par nepilnu gadu pieprasīti 4000 eiro. Man līgumā ir norādīts maksāt 100 eiro mēnesī. Bloķē manus kontus, katru mēnesi pārsūdz tiesā. Vai tad tā var? Lūdzu jūsu palīdzību šī jautājuma risināšanā.

A
atbild:
12. februārī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājumā nav minēta informācija, no kā ir izveidojies uzturlīdzekļu parāds: vai persona nemaksāja uzturlīdzekļus pilnībā vai maksāja tos daļēji, vai arī maksāja tos apmērā, kas ir mazāks par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Ja pie zvērināta tiesu izpildītāja ir uzsākta izpildu lieta, parādnieks ir tiesīgs iepazīties ar izpildu lietvedībā esošajiem dokumentiem un noskaidrot parāda apmēru un to, no kā tas ir izveidojies.

Ja bērna vecāku starpā ir noslēgts līgums vai vienošanās par uzturlīdzekļiem un saskaņā ar tās noteikumiem ir maksājama noteikta ikmēneša summa, tad šī summa nevar būt mazāka par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Minimālo uzturlīdzekļu apmērs var mainīties, jo ir atkarīgs no valstī noteiktās minimālās darba algas apmēra.

Saskaņā ar Civillikuma 179. panta piekto daļu minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru nodrošināt ir pienākums katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Ministru kabineta 2013. gada 15. janvāra noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” ir noteikts, cik procentu apmērā no noteiktās minimālās mēneša darba algas ir jābūt minimālajiem uzturlīdzekļiem bērnam atkarībā no bērna vecuma. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2. punkta 2.1. apakšpunktu katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā: katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas. Un saskaņā ar šo noteikumu 2. punkta 2.2. apakšpunktu katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā: katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.

Piemēram, no šīgada 1. janvāra minimālā mēneša darba alga valstī ir 500 eiro. Tātad minimālo uzturlīdzekļu apmērs bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai ir 125 eiro, bet bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 150 eiro.

Ja vecāks nenodrošina bērna uzturam minimālos uzturlīdzekļus, tad otrs vecāks ir tiesīgs veikt tiesiskus pasākumus, lai piedzītu uzturlīdzekļus šādā apmērā.

Bet, ja vecāks nodrošina bērna uzturam minimālos uzturlīdzekļus, tas nenozīmē, ka vienošanās līgumā vai tiesas spriedumā noteikto uzturlīdzekļu summu var ietekmēt tikai izmaiņas minimālo uzturlīdzekļu apmērā. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 203. panta ceturto daļu, ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Personai ir tiesības vērsties pēc individuālās konsultācijas pie jebkura zvērināta advokāta un jurista, kas darbojas ģimenes tiesību jomā, uz konsultāciju līdzi paņemot visus savā rīcībā esošos dokumentus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas