E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22260
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pieļaujamie vides trokšņi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2021
Margarita

Labdien! Šogad saskaramies ar nepatīkamu situāciju. Sētnieks, kas nodarbojas ar teritorijas uzkopšanu blakus mājas teritorijā, iegādājies ļoti skaļu lapu pūtēju, kas darbināms ar benzīnu. Sētnieks izmanto lapu pūtēju visu veidu darbiem, radot troksni, kas ir dzirdams 4. stāvā aiz aizvērtiem logiem. Tajā pašā laikā tiek izdalīta nepatīkama smaka. No 01.09. līdz pat 01.12. katru darba dienu no 8.00 līdz 9.00 (un dažreiz līdz 10.00) mums bija jāklausās lapu pūtēju radītajā troksnī. Trokšņa dēļ tika sabojāts mūsu atvaļinājums, kā arī, atrodoties slimības atvaļinājumā, nebija iespējas normāli atpūsties vai izgulēties. RNP norādīja uz to, ka darbi tiek veikti atļautajā laikā un tie nav tiesīgi aizliegt sētniekam izmantot lapu pūtēju. Kā var rīkoties šādā situācijā? Kas var kalpot par oficiālo pierādījumu, ka troksnis pārsniedz likumā noteikto limitu? Esam gatavi aktīvi rīkoties, un, ja nepieciešams, vērsties tiesā, jo RNP sniegto pakalpojumu kvalitāte ir neapmierinoša un apdraud iedzīvotāju mieru.

A
atbild:
19. janvārī, 2021

Pieļaujamo trokšņu līmeni nosaka Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, kuru 2. pielikumā “Vides trokšņa robežlielumi un to novērtēšana” noteikti pieļaujamo trokšņu robežlielumi vidē. Tādējādi vispirms jums ir jākonstatē, vai attiecīgais nekustamā īpašuma apsaimniekotājs (šajā gadījumā sētnieks) ar savu darbību pārkāpj normatīvajos aktos noteikto trokšņu lielumu (vai arī šie trokšņi ir pieļaujamajās robežās). Ja radītais troksnis ir pieļaujamajās robežās, tad jums nav pamata celt iebildumus.

Savukārt, ja troksnis pārsniedz pieļauto robežu RNP, ir jānodrošina cita nekustamā īpašuma apsaimniekošanas kārtība. Jāsecina, ka lapu pūtēju izmantošana kritušo lapu savākšanā ir izplatīta parādība, taču lietā ir jāvērtē katra lapu pūtēja (ražotāja) noteiktais trokšņu līmenis.

Tādējādi, ja RNP atsakās novērst vidē radīto troksni, jums ir jāpieaicina pašvaldības policija (vēršoties ar attiecīgu iesniegumu), kas fiksētu apsaimniekotāja izmantoto lapu pūtēja modeli un nomērītu tā radīto troksni. Zinot izmantotā agregāta modeli, ražotāja mājaslapā var pārbaudīt ražotāja noteikto trokšņu robežlielumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas