E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22240
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā aprēķina maternitātes pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2021
Madara

Labdien! Strādāju divos uzņēmumos, vienā no tiem šobrīd saņemu dīkstāves pabalstu, otrā tiks saņemta alga. Kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts?

A
atbild:
20. janvārī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

VSAA maternitātes pabalstu aprēķina no sievietes vidējās iemaksu algas (tā ir bruto alga, no kuras tiek maksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) 12 mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums un izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību.

Piemēram: ja grūtniecības atvaļinājums sākas 2021. gada aprīlī, tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2020. gada februāra līdz 2021. gada janvārim, saskaitot ienākumu summas, kas gūtas strādājot, un dalot ar kalendāro dienu skaitu šajā periodā.

No kalendāro dienu skaita tiek izslēgti pārejošas darbnespējas periodi (darbnespējas lapa B periodi), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas. Tāpat vidējās iemaksu algas aprēķinā neieskaita kalendāra dienas, par kurām saņemts dīkstāves pabalsts, dīkstāves palīdzības pabalsts, vecāku pabalsta turpinājums, slimības palīdzības pabalsts, atbalsts dīkstāvē esošu darbinieku, pašnodarbināto un patentmaksātāju atlīdzības kompensēšanai.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas