E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22211
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Invaliditātes pensija nevar būt mazāka par likumā noteikto minimālo apmēru

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2021
Kristīne

Labdien! Ar 2021. gada 1. janvāri tiek paceltas minimālās pensijas, tostarp arī invaliditātes. Esmu invalīds kopš bērnības, šobrīd 2. grupas invalīds, saņemu pensiju 200,83 eiro lielu pensiju, ar 1. janvāri minimālā pensija invalīdam kopš bērnības ir 228 eiro (ar centiem). Vai tas nozīmē, ka man tagad pienāksies tikai minimālā pensija, vai arī tā tiks sarēķināta proporcionāli? Vai minimālo pensiju pacelšana ietekmēs tikai minimālo vai zemāku pensiju saņēmējus vai visus?

A
atbild:
27. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir noteikusi invaliditātes grupu, personai ir uzkrāts invaliditātes pensijas piešķiršanai nepieciešamais Latvijas apdrošināšanas stāžs, kas nav mazāks par trim gadiem, un persona nav sasniegusi pensionēšanās vecumu vai vecuma pensija nav piešķirta agrāk, personai ir tiesības saņemt invaliditātes pensiju.

Ja invaliditātes pensijas apmērs 2020. gada 31. decembrī bija mazāks nekā noteiktais jaunais minimālais apmērs attiecīgajai invaliditātes grupai, tad no 2021. gada 1. janvāra pensija tiks pārrēķināta un noteikta jaunajā minimālajā apmērā.

No šā gada 1. janvāra 2. invaliditātes grupas pensijas apmērs personām ar invaliditāti kopš bērnības nevar būt mazāks par 228,20 eiro.

Likuma “Par valsts pensijam” pārejas noteikumu 74. punkts paredz, ka par periodu no 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 30. aprīlim invaliditātes pensiju, kas nosakāma minimālās pensijas apmērā, vēl izmaksās apmērā, kāds bija noteikts līdz 2020. gada 31. decembrim. Taču ne vēlāk kā līdz 2021. gada maijam tiks veikts pensijas pārrēķins, un starpību, kāda būs izveidojusies no gada sākuma, izmaksās vienlaikus ar 2021. gada maija pensiju. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas