E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22207
Lasīšanai: 4 minūtes
3
2
3
2

Prasības summas aprēķins

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2021
Kristaps

Labdien! 2014. gada jūnijā noslēdzu līgumu ar būvnieku (privātpersonu) par remontdarbiem 4700 eiro vērtībā un iemaksāju drošības naudu 50% apmērā (2350). Būvnieks līgumā atzīmēja, ka šī nauda ir saņemta. Bija paredzēts darbus pabeigt līdz 2014. gada 30. oktobrim. Tas netika izdarīts. Līguma punkts paredz arī soda procentus 10% apmērā no līguma summas (470 eiro). Kā pareizi aprēķināt likumiskos procentus, kā arī valsts un kancelejas nodevu, iesniedzot pieteikumu vienkāršotā procedūrā par naudas piedziņu? Vai drīkst sniegt prasību tiesā pēc prasītāja piekritības, ja nav zināma atbildētāja faktiskā un deklarētā dzīvesvietas adrese?

A
atbild:
14. janvārī, 2021

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 35. panta 1. daļas 1. punktu prasības summa ir prasībās par naudas piedziņu piedzenamā summa.

Vienkāršotās procedūras lietu tiesnesis ierosina uz rakstveida prasības pieteikuma pamata, ja galvenais parāds vai (prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu) maksājumu kopsumma prasības iesniegšanas dienā nepārsniedz 2500 eiro. Maksājumu kopsumma prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu attiecināma uz katru bērnu atsevišķi (Civilprocesa likuma 250. 19 pants).

Prasības pieteikuma noformēšanas veids būs atkarīgs no prasītās summas.

Ja samaksātā summa (kā tas norādīts pieteikumā) ir 50% no līguma summas (t. i., 2350 eiro), tad no šīs summas jūs arī drīkstat aprēķināt līgumsodu (kas nepārsniedz 10% no parāda pamatsummas) un likumiskos 6% gadā.

Aprēķinot likumiskos 6% gadā un līgumsodu, jāņem vērā Civillikuma 1722. pantā paredzētie ierobežojumi, t. i., līgumsodu par nepienācīgu saistību izpildi vai neizpildīšanu īstā laikā (termiņā) var prasīt tikai tādā apmērā, kādā tas pārsniedz prasīto procentu summu, kas radusies pēc neizpildes iestāšanās brīža.

Līgumsodu par saistību neizpildi vispār var prasīt tikai tādā apmērā, kādā tas pārsniedz piedzenamo zaudējumu summu, ja vien nav tieši norunāts, ka līgumsods izslēdz tādu atlīdzību.

(20.06.2013. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 01.01.2014.)

Tātad vispirms jums jāaprēķina likumisko procentu apmērs. To var veikt, pamatsummu reizinot ar 6% gadā un dalot ar 365 (dienu skaits gadā). Tādējādi jūs iegūsiet likumisko procentu summu dienā.

Piem., 2350 eiro x 6 % = 141 eiro / (dalīts) 365 (dienu skaits gadā) = 0,386... eiro dienā. Šādā veidā jūs varēsiet precīzi noteikt likumisko procentu summu par katru kavējuma dienu (ja nav pilns kavējuma gads).

Ņemot vērā, ka no saistību izpildes kavējuma sākuma (2014. gada) ir pagājuši 6 gadi, likumisko procentu apmērs pārsniegs līgumsoda apmēru (2350 eiro x 10% = 235 eiro), attiecīgi līgumsoda piedziņa jūsu gadījumā būs neiespējama.

Prezumējot, ka 6 gadu periodā likumisko procentu pieaugums var būt 2350 eiro x 6 % = 141 eiro x 6 gadi = 846 eur, prasījuma summa būtu 3196,00 eiro. Šāda apmēra prasība ir izskatāma vispārīgā, nevis vienkāršotās procedūras kārtībā.

Precīzu valsts nodevas apmēra summu un ar lietas izskatīšanu saistīto izdevumu summu Jūs varat noteikt tīmekļa vietnē https://manas.tiesas.lv/eTiesas (nodevu kalkulators).

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 26. panta 1. daļu prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas. Atbildētāja deklarētās dzīvesvietas adresi ir iespējams noskaidrot, ar motivētu iesniegumu vēršoties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas