E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22184
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Procesa virzītājs vērtē pierādījumu nozīmīgumu kriminālprocesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2021
Елена

Я владелица недвижимости. Мои права были неоднократно нарушены, но восстановить свои права и возместить ущерб я не могу. Причина - бездействие полиции, местного самоуправления, а теперь и прокуратуры. Основная проблема заключается в том, что сотрудник полиции, располагая сведениями, имеющими решающее значение для дела, не передает их следствию. Мои доводы и аргументы в многочисленных обращениях и жалобах не воспринимаются никак. Что мне делать? Как повлиять на эту ситуацию? Виновник останется безнаказанным и будет посягать на мою собственность и дальше. Я не могу возместить ущерб.

Esmu nekustamā īpašuma īpašniece. Manas tiesības tika ierobežotas, bet es nevaru tās atjaunot un saņemt kaitējuma atlīdzību. Iemesls: policijas bezdarbība, sākumā vietējās pārvaldes, tagad arī prokuratūras. Pamatproblēma ir tāda, ka policijas darbinieks nenodod izmeklēšanai ziņas, kurām lietā ir izšķirīga nozīme. Mani vairākkārt izteiktie argumenti un sūdzības netiek ņemtas vērā. Ko man darīt? Kā ietekmēt šo situāciju? Vainīgais paliks nesodīts un turpināt bojāt manu īpašumu. Es nevaru iegūt kaitējuma atlīdzību.

A
atbild:
19. janvārī, 2021
Olga Lauva
juriste

Pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 6. pantu (kriminālprocesa obligātums), amatpersonai, kura pilnvarota veikt kriminālprocesu, ikvienā gadījumā, kad kļuvis zināms kriminālprocesa uzsākšanas iemesls un pamats, ir pienākums savas kompetences ietvaros uzsākt kriminālprocesu un novest to līdz Krimināllikumā paredzētajam krimināltiesisko attiecību taisnīgam noregulējumam.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 370. pantu kriminālprocesu var uzsākt, ja pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Kriminālprocesu var uzsākt arī tad, ja ziņas satur informāciju par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu un tās ir iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm.

Tas nozīmē, ka jebkurā gadījumā tiesībsargājošām iestādēm ir jāvērtē pierādījumi, kas ir to rīcībā, to nozīmīgums konkrētajā lietā. Pierādījumu galvenās īpašības ir to attiecināmība, pieļaujamība un ticamība.

Kriminālprocesa likuma 130. panta otrajā daļā ir noteikts, ka “par nepieļaujamām un pierādīšanā neizmantojamām atzīstamas tādas ziņas par faktiem, kuras iegūtas:

  • izmantojot vardarbību, draudus, šantāžu, viltu vai spaidus;
  • procesuālajā darbībā, ko veikusi persona, kurai saskaņā ar šo likumu nebija tiesību to veikt;
  • pieļaujot šajā likumā īpaši norādītos pārkāpumus, kas liedz konkrētā pierādījuma izmantošanu;
  • pārkāpjot kriminālprocesa pamatprincipus”.

Ja jums liekas, ka tiek pārkāptas jūsu tiesības vai ar likumu aizsargātās intereses, jums ir tiesības vērsties uzraugošajā prokuratūrā ar iesniegumu par policijas darbinieka bezdarbību (Krimināllikuma 319. pants) vai arī vērsties tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas