E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22051
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Vai makšķernieks drīkst šķērsot svešu īpašumu, lai nokļūtu līdz upei

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2021
Andris

Vai makšķernieks, pārvietojoties ar kājām, drīkst šķērsot svešu privātīpašumu, lai nokļūtu līdz upei, ja privātīpašumam nav izbūvēts žogs?

A
atbild:
29. janvārī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu “īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību”. Tas nozīmē, ka zemes īpašnieks ir tiesīgs liegt nepiederošām personām šķērsot sava īpašuma teritoriju. Civillikuma 1038. pants noteic, ka “īpašnieks var viņam piederošo lietu valdīt, iegūt tās augļus, izlietot to pēc sava ieskata savas mantas pavairošanai un vispār to lietot visādā kārtā, kaut arī no tam rastos zaudējums citai personai”. Savukārt Civillikuma 1043. pants noteic, ka zemes īpašnieks var pēc sava ieskata “rīkoties ar savas zemes virsu, gaisa telpu virs tās, kā arī ar zemes slāņiem zem tās, ja vien viņš ar to neskar svešas robežas”Bez minētā Civillikuma 1039. pants noteic, ka īpašnieks “var aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot, kaut arī viņam pašam no tam nerastos nekāds zaudējums”. Savukārt Civillikuma 1040. pants nosaka zemes īpašnieka tiesības aizsargāt savu īpašumu.

Tādējādi konkrētajos apstākļos, proti, kad makšķernieks grib šķērsot ar kājām svešu privātīpašumu, lai nokļūtu līdz upei, jāvērtē/jānoskaidro zemes īpašnieka vēlmes (atļaut vai aizliegt veikt jautājumā minētās darbības).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas