E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21828
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vecāks nevar pieprasīt atmaksāt uzturlīdzekļus par laiku, kuru bērns pavada pie viņa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2020
Grieta

Labdien! Tēvs pieprasa man atmaksāt uzturlīdzekļus par laiku, kad bērni ilgstošāk (divas nedēļas) dzīvoja pie viņa. Šķirot laulību, tēvam tika noteikts saskarsmes laiks – ne mazāk kā divas nedēļas nogales. Vai man būtu jāatmaksā nauda, un kā tiek noteikta šī summa? Vai iepriekš noteiktais saskarsmes laiks arī nav jāizskaita no šīm divām nedēļām, ko bērni pavadīja pie tēva?

A
atbild:
26. martā, 2021

Civillikuma 178. panta pirmā un otrā daļa nosaka: “Kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo.

Savukārt Civillikuma 181. panta pirmā un otrā daļa paredz: “Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Tas nozīmē, ka bērns pastāvīgi dzīvo pie viena vecāka, kurš īsteno bērna ikdienas aprūpi un uzraudzību. Jūsu situācijā bērni pastāvīgi dzīvo pie jums.

Vecāks, ar kuru bērns pastāvīgi nedzīvo, bet tiekas un pavada kopīgu laiku ar bērnu uz vecāku vienošanās, laulības šķiršanas vienošanās pie notāra vai tiesas lēmuma pamata, īsteno saskarsmes tiesības. Jūsu situācijā tas ir bērnu tēvs. Šim vecākam ir jāmaksā uzturlīdzekļi bērnu uzturēšanai, jo bērni nedzīvo kopā ar viņu.

Līdz ar to bērnu tēvam nav likumiska pamata prasīt no jums uzturlīdzekļu atmaksu par divām nedēļām, jo saskaņā ar jūsu noslēgto vienošanos bērnu ikdienas aprūpi un uzraudzību īstenojat tieši jūs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas