E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21801
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ja tiek gūti ienākumi, tad jāmaksā nodokļi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2020
Una

Pirms pāris gadiem sāku rakstīt blogu. Blogs ir angļu valodā, lasītāji pārsvarā ir no Amerikas. Laika gaitā no tā ir radušies arī ienākumi. Iepriekšējā gada laikā esmu saņēmusi ap 70 eiro par reklāmām, kas tiek attēlotas blogā, un ap 20 eiro kā atlīdzību par to, ka esmu ieteikusi lasītājiem kādu produktu un viņi to ir iegādājušies. Es gribētu samaksāt nodokļus par šiem ienākumiem, bet man nav skaidrs, kā to var noformēt. Piebildīšu, ka blogs ir hobijs, un man ir pilnas slodzes darbs, par ko jau tiek maksāti visi ar to saistītie nodokļi.

A
atbild:
11. decembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” fiziskās personas darbību uzskata par saimniecisko darbību, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums – trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados;
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personiskā īpašuma atsavināšanas (personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu – mēbeļu, apģērba un citu lietu);
  • darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Ja influenceris gūst atlīdzību naudā, precēs vai pakalpojumos, tie ir ienākumi, par kuriem jāmaksā nodokļi un jāveic sociālās iemaksas.

Nodokļu maksājumi atkarīgi no līguma, atbilstoši kuram tiek saņemta atlīdzība. Piemēram, ja ir noslēgts uzņēmuma līgums, tad nodokļus var nomaksāt ienākuma izmaksātājs. Ja uzņēmuma līgums ir slēgts ar saimnieciskās darbības veicēju, tad nodokļi un sociālās iemaksas no gūtā ienākuma jāmaksā pašam influencerim.

Saimnieciskās darbības veicējam/pašnodarbinātajam nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un no gūtā gada ienākuma jāsamaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ja ienākums ir līdz 20 004 eiro gadā, tad nodokļa likme ir 20%.

Pašnodarbinātajam jāmaksā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Ja ienākumi ir mazāki par 430 eiro mēnesī, no tiem jāveic tikai 5% iemaksas pensiju apdrošināšanai. Iemaksas nav jāveic par ienākumu, kas no gada sākuma nepārsniedz 50 eiro.

Vēl ir iespējams, ka blogeris saņem autoratlīdzību. Šim ienākumam ir atšķirīgs nodokļu regulējums.

No nākamā gada pakāpeniski mainīsies sociālo iemaksu veikšanas kārtība un nosacījumi. Ienākumu guvējam par piemērojamiem nodokļiem konkrētajā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas