E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21775
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kad jāmaksā apsaimniekošanas maksa, ja manto dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2020
Evija

Šobrīd kārtoju mantojumu, lai iegūtu savā īpašumā dzīvokli. Māja, kurā atrodas dzīvoklis, ir izveidojusi biedrību (pēc dzīvokļa īpašnieka nāves). Katram dzīvoklim jāmaksā apsaimniekošanas maksa. Tā kā īpašnieks bija miris, līgums par apsaimniekošanu netika noslēgts ar biedrību. Dzīvoklī pašlaik neviens nedzīvo. Dokumentus par mantošanu vēl neesmu nokārtojusi, bet viss ir tikai procesā un vēl kāds laiks paies. Kurā brīdī man jāsāk maksāt apsaimniekošanas maksa par dzīvokli? Vai, mantojot dzīvokli, mantoju arī parādu par apsaimniekošanu un citus izdevumus, kas veikti par remontiem mājai un nav nomaksāti? Vai arī man jāmaksā tikai no tā brīža, kad kļūstu īpašniece dzīvoklim?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Arita Rateniece, zvērināta notāre

Mantojums kā kopība ir ne tikai kustamā un nekustamā manta, bet arī mirušā tiesības un saistības. Līdz ar to visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet arī uz mantinieku. Ja mantojuma atstājējam ir palikušas kādas neizpildītas saistības, tajā skaitā nesamaksāti rēķini, tad viņa kreditori ar saviem prasījumiem var vērsties pie mantinieka un prasīt mantojuma atstājēja nenokārtoto saistību izpildi.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu dzīvokļa īpašniekam (arī viņa tiesību un saistību pārņēmējam – mantiniekam) ir pienākums piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā, pildīt dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtos lēmumus, segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus, norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana u. c.), kā arī ievērot citus likumā noteiktos pienākumus. Ja arī mantojuma atstājējs nebija noslēdzis individuālu līgumu ar dzīvojamās mājas pārvaldītāju par apsaimniekošanu, tas viņu neatbrīvo no maksājumu veikšanas.

Ja mantiniece zina, ka pēc mantojuma lietas pabeigšanas viņa būs dzīvokļa īpašniece, tad iesaku veikt arī kārtējos maksājumus, lai neuzkrātu vēl lielāku pamatparāda summu un, iespējams, vēl arī papildus nokavējuma procentus vai līgumsodu par saistību neizpildi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas