E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21585
Lasīšanai: 4 minūtes
1
6
1
6

Vai biedrība ir tiesīga iegādāties dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2020
Irina

Esmu oficiāli reģistrētas dzīvokļu biedrības biedre, jo man pieder dzīvoklis (mājai ir 35 dzīvokļu īpašnieki). Biedrības valde vēlas iegādāties dzīvokli pirmajā stāvā, lai kaut kad vēlāk, pēc dažiem gadiem, tur uztaisītu ailu un izvietotu atkritumu tvertnes un lai caur to varētu iet pagalma mājas iedzīvotāji (šobrīd viņiem nav tādas ejas un viņi staigā caur mūsu caurstaigājamo kāpņu telpu). Vai biedrība ir tiesīga šo dzīvokli iegādāties, ja es kā dzīvokļa īpašniece tam nepiekrītu (uzskatu, ka labāk šo naudu būtu iztērēt, piemēram remontiem)? Paldies!

A
atbild:
08. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Vispirms jānoskaidro, kura dzīvokļu biedrības institūcija (biedru sapulce vai valde) pieņems lēmumu par dzīvokļa iegādi. No tā ir atkarīgs jūsu tiesību apjoms un iespējas ietekmēt minētā lēmuma pieņemšanu.

Pēc būtības īpašuma iegāde ir valdes kompetencē (skat. Biedrību un nodibinājumu likuma 43. panta pirmo daļu), taču biedrības statūti var paredzēt, ka īpašuma iegādei ir nepieciešams biedru sapulces lēmums. Turklāt, ja vien statūtos nav noteikts citādi, biedru sapulcei ir tiesības pieņemt arī tādus lēmumus, kas ietilpst valdes un citu statūtos paredzēto institūciju kompetencē, tajā skaitā par īpašuma iegādi (skat. Biedrību un nodibinājumu likuma 35. panta otro daļu).

Ja lēmumu par dzīvokļa iegādi pieņems valde, tad jūsu iespējas ietekmēt lēmuma pieņemšanu ir minimālas, ja vien jūs neesat arī dzīvokļu biedrības valdes locekle. Līdz ar to jūsu interešu īstenošanai būtu jāpanāk, ka valde šo lēmumu nodod lemšanai biedru sapulcei. Attiecīgi jums kopā ar citiem biedriem (vismaz 1/10 no dzīvokļu biedrības biedriem, ja statūtos nav noteikts mazāks biedru skaits) būtu jānosūta rakstveida pieprasījums valdei nekavējoties sasaukt biedru sapulci, lai lemtu par attiecīgā dzīvokļa iegādi (skat. Biedrību un nodibinājumu likuma 36. panta otro daļu).

Ja jums neizdodas savākt pietiekamu biedru skaitu biedru sapulces sasaukšanai, tad jūs varat mēģināt ietekmēt šo lēmumu, rakstot pamatotu iebildumu valdei par dzīvokļa iegādes nelietderīgumu, nesaimnieciskumu u. tml. Jānorāda, ka šādi iebildumi nebūs juridiski saistoši valdei.

Ja lēmumu par dzīvokļa iegādi pieņems biedru sapulce, tad jums kā jebkuram citam biedram būs viena balss. Attiecīgi jūsu iespējas ietekmēt lēmuma pieņemšanu ir atkarīgas no tā, cik balsu nepieciešams, lai lēmums par dzīvokļa iegādi būtu pieņemts. Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 38. panta pirmo daļu biedru sapulces lēmums ir pieņemts, ja par to nobalso vairāk nekā puse no klātesošajiem biedriem, ja likumā vai statūtos nav noteikts lielāks balsu skaits. Līdz ar to, ja lēmums būs pieņemts ar vienkāršo balsu vairākumu (1/2 no balsīm), tad jūsu iespējas ietekmēt tā pieņemšanu būs zemākas nekā gadījumā, kad nepieciešams 2/3 balsu vairākums. Abos gadījumos būtu jāpanāk arī citu biedru balsojums pret dzīvokļa iegādi.

Ņemot vērā iepriekšminēto, lai panāktu, ka biedrība neiegādājas dzīvokli, jums, visticamāk, būs jāsadarbojas ar citiem biedriem. Vienpersoniskas tiesības iebilst pret dzīvokļa iegādi jums būs tikai tajā gadījumā, ja biedrības statūti paredz, ka lēmumu par īpašuma iegādi var pieņemt biedru sapulcē tikai ar vienbalsīgu lēmumu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas