E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21450
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1

Mutes un deguna aizsega lietošana sabiedriskajā transportā ir obligāta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2020
Alekss

Labdien! Ja sabiedriskajā transportā brauc bez maskas, uzrādot invaliditātes apliecību un sakot kontrolieriem vai transporta vadītājam, ka invaliditāte ir noteikta psihisku traucējumu dēļ, tad ar to pietiek, lai būtu tiesības uz pārvietošanos minētajā transportā!? Nav taču jānēsā līdzi VDEĀK lēmums, kurā ir norādīts invaliditātes iemesls, jo tā pēc būtības skaitās sensitīva informācija.

A
atbild:
28. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 5.44. punkts noteic, ka mutes un deguna aizsegu sabiedriskajā transportā un publiskās iekštelpās var nelietot:

  • bērni, kas nav sasnieguši 7 gadu vecumu;
  • personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai.

Minētā norma neparedz, ka pilnīgi visām personām, kam ir noteikta invaliditāte kustību vai psihiskās veselības traucējumu dēļ, ir tiesības nelietot mutes un deguna aizsegu sabiedriskajā transportā un publiskās iekštelpās. Proti, ne visām personām ar šādu diagnozi trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsegu lietošanā.

Normā, kas noteic, ka mutes un deguna aizsegus sabiedriskajā transportā un publiskās iekštelpās var nelietot personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, atslēgvārdi ir “ACĪMREDZAMIEM” un “TRŪKST SPĒJU VAI IEMAŅU”.

Neviens normatīvais akts neparedz, ka, uzrādot invaliditātes apliecību un informējot, ka tā noteikta psihisku traucējumu dēļ, persona ir atbrīvota no mutes un deguna aizsega lietošanas sabiedriskajā transportā un publiskās iekštelpās. Proti, pat ja tiktu uzrādīts VDEĀK lēmums, kurā būtu norādīts invaliditātes iemesls, tas nenozīmē, ka persona automātiski varētu nelietot mutes un deguna aizsegu, jo, kā jau tika norādīts iepriekš, psihiskās veselības traucējumi ne vienmēr ietekmē spējas vai iemaņas lietot mutes un deguna aizsegu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas