E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21300
Lasīšanai: 2 minūtes

Pēc BKA darba devējam ir jānodrošina ar to pašu vai līdzvērtīgu darbu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2020
Jūlija

Labdien! Kā korekti pārtraukt darba attiecības, ja pēc bērna kopšanas atvaļinājuma man nav kur atgriezties, jo uzņēmumā mana darbavieta ir likvidēta, nodaļa, kurā strādāju, ir slēgta un darba devējs nespēj man piešķirt līdzvērtīgu darbavietu un līdzvērtīgu atalgojumu?

A
atbild:
26. oktobrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma (DL) 156. panta regulējumu darbiniekam, kas izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāta viņa darbavieta. Ja kādu iemeslu dēļ, piemēram, reorganizācijas vai amata vietu likvidācijas dēļ, tas nav iespējams, darba devējam jāpiedāvā līdzvērtīgs darbs ar ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Kā norādīts AT Civillietu departamenta 2014. gada 12. novembra spriedumā lietā Nr. SKC-2608/2014(C28374713), norma nodrošināt BKA bijušu darbinieci ar līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu nav atkarīga no darba devēja izvēles vai iespējām. Tā ir imperatīva, un darba devēja atkāpšanās no tiesību normā noteiktā pienākuma nav pieļaujama.

Ja tomēr darba devēja piedāvājums jums nešķiet adekvāts, darba attiecību izbeigšana būtu jārosina darba devējam, uzsakot darba līgumu, pamatojoties uz DL 101. panta pirmās daļas 9. punktu: tiek samazināts darbinieku skaits. Tādā gadījumā jums obligāti jāsaņem arī atlaišanas pabalsts atbilstoši uzņēmumā nostrādātajam laikam (DL 112. pants).

Otra iespēja ir darba attiecību izbeigšana uz vienošanās pamata (DL 114. pants). Jānorāda, ka šādā gadījumā atlaišanas pabalsta izmaksu likums obligāti nenosaka, taču arī neaizliedz, ja puses par to vienojas. Šajā gadījumā, vēršoties NVA, bezdarbnieka statuss un pabalsts tiek piešķirts ar pirmo mēnesi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas