E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21121
Lasīšanai: 5 minūtes

Kas var saņemt sociālās apdrošināšanas pabalstus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2020
Elza

Labdien! Aizgāju no darba, kad biju otrajā grūtniecības mēnesī. Vai un kādas naudas man pienākas? Kad un kur ir jāpiesakās uz tām?

A
atbild:
14. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

No septembra ir jauni nosacījumi, saskaņā ar kuriem nosaka tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem – maternitātes pabalstu (sievietei pirms dzemdībām un pēc dzemdībām), vecāku pabalstu (vienam no vecākiem), paternitātes pabalstu – bērna tēvam.

Jaunās likuma normas nenozīmē kādus papildu naudas maksājumus, uz kuriem jāpiesakās.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” jauno normu būtība: lai būtu tiesības saņemt minētos pabalstus, ir jābūt sociāli apdrošinātam (darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, kurš veic sociālās iemaksas) un apdrošināšanai ir jābūt vismaz trīs mēnešus pēdējos sešos mēnešos vai sešus mēnešus pēdējos 24 mēnešos pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, tas ir – izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību; tiek pieprasīts vecāku pabalsts.

Ja jūs interesē, kādi maksājumi paredzēti topošajai māmiņai un vecākiem pēc bērna piedzimšanas, tad ir divas atšķirīgas situācijas: ir pabalsti visiem vecākiem un papildu pabalsti nodarbinātajiem (sociāli apdrošinātajiem).

Var pieprasīt pabalstus par bērnu, kurus var saņemt ikviens Latvijā pastāvīgi dzīvojošs cilvēks neatkarīgi no nodarbinātības fakta, ja bērnam ir piešķirts personas kods:

  • bērna piedzimšanas pabalstu, kas ir vienreiz izmaksājams pabalsts (421,17 eiro);
  • bērna kopšanas pabalstu, kuru no bērna dzimšanas līdz pusotra gada vecumam piešķir un izmaksā 171 eiro apmērā, bet no bērna pusotra gada līdz divu gadu vecumam – 42,69 eiro apmērā;
  • ģimenes valsts pabalstu, kuru piešķir no bērna viena gada vecuma sasniegšanas un kura apmērs ir atkarīgs no kopējā bērnu skaita ģimenē.

Sociāli apdrošinātajiem – darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem, kuri veic sociālās iemaksas, – papildus ir tiesības uz jau minētajiem sociālās apdrošināšanas pabalstiem: maternitātes, vecāku, paternitātes pabalstu.

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā un kurai ārsts ir izsniedzis dabnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām.

Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku.

Otro daļu – par 56 vai 70 kalendārajām dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi;    piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, ja ir zaudējusi darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statusu ne vairāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu ir nepieciešams kvalifikācijas periods (3 apdrošināšanas mēneši pēdējā pusgadā vai 6 apdrošināšanas mēneši pēdējos divos gados). Tā ir likuma jaunā prasība no šā gada septembra.

Ja noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts par nākamo bērnu, tad par šo bērnu ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.

Informācija par pabalstiem vecākiem ir pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas mājaslapā.

Lai iegūtu detalizētāku informāciju, varat sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas