E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21021
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kādi nodokļi jāmaksā saimnieciskās darbības veicējam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2020
Dace

Labdien! Strādāju algotu darbu un paralēli tam vēlos nodarboties ar mājražošanu: nelielā daudzumā ražot veselīgus sīrupus, kurus varētu tirgot. Kāda uzņēmējdarbības forma būtu vispiemērotākā? Vai jāiegūst pašnodarbinātās statuss? Kādi ir nosacījumi, un kādi nodokļi būtu jāmaksā?

A
atbild:
07. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Strādājot algotu darbu, darba ņēmējam ir tiesības paralēli nodarboties arī ar savu saimniecisko darbību.

Saimnieciskā darbība ir jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā. Jāizvēlas nodokļu režīms (nodoklis par ienākumiem no saimnieciskās darbības, kad jāmaksā arī pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, vai mikrouzņēmumu nodoklis, kas ietver gan ienākuma nodokli, gan sociālās iemaksas).

Atkarībā no tā, kāds nodokļu režīms izraudzīts, noteiktos termiņos jāiesniedz deklarācijas un jāmaksā nodokļi.

Ja izvēlas maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības, tad jāseko līdzi saviem ikmēneša ienākumiem (ieņēmumi, no kuriem atskaitīti izdevumi), jo kā pašnodarbinātajam reizi ceturksnī ir jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Ja pašnodarbinātā ienākumi no saimnieciskās darbības mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), tad par šo mēnesi veic obligātās iemaksas no summas, kas nav mazāka par minimālo algu (430 eiro), vai no brīvi izvēlētas lielākas summas.

Ja ienākumi mēnesī pārsniedz 430 eiro un iemaksas veic tikai no šīs summas, papildus jāmaksā 5% pensiju apdrošināšanai no summas virs 430 eiro mēnesī.

Ja ienākumi mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru (430 eiro), tad par šo mēnesi veic tikai iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no saimnieciskās darbības ienākumiem.

Ja ienākumi gadā nesasniedz 50 eiro, tad obligātās iemaksas nav jāveic.

Sociālās iemaksas (arī pensiju apdrošināšanai) veic reizi ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.

Ienākuma nodokli aprēķina un maksā nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Savukārt mikrouzņēmumu nodokli – 15% – maksā no apgrozījuma (ieņēmumiem). Tas ietver gan iedzīvotāju ienākuma nodokli, gan sociālās iemaksas (sociālo apdrošināšanu).

Par ceturksni aprēķināto mikrouzņēmumu nodokli iemaksā budžetā līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam, t. i., līdz 15. aprīlim, 15. jūlijam, 15. oktobrim un 15. janvārim.

Sākot nelielo biznesu, pašam jārēķina, kāds nodokļu režīms ir izdevīgāks, jo tas ir atkarīgs ne tikai no ieņēmumiem, bet arī no izdevumiem, kurus mikrouzņēmumu nodokļa gadījumā neņem vērā.

Jāzina, ka mikrouazņēmumu nodokļa maksātājam nav tiesību iesniegt algas nodokļa grāmatiņu darbavietā: tas nozīmē, ka tiek zaudētas tiesības uz neapliekamo minimumu un atvieglojumiem par apgādājamiem, ja tādi ir.

Informācija par nodokļiem, grāmatvedības organizēšanu un citiem saimnieciskās darbības jautājumiem saistībā ar nodokļiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē.

Zemkopības ministrijas mājaslapā ir publicēta informācija par pārtikas produktu ražošanu mājas apstākļos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas