E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20979
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Dāvinājums ar uzlikumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2020
Stean

Labdien! Ja zemesgrāmatā ir ieraksts par apgrūtinājumu “nostiprinātas bezmaksas lietošanas tiesības uz dzīvokli līdz mūža galam”, ko tas nozīmē dzīvokļa īpašniekam? Sanāk, ka īpašnieks nevar šo cilvēku izlikt ārā vai pieprasīt īres maksu. Kādas vispār ir dzīvokļa īpašnieka tiesības un pienākumi šajā gadījumā? Īpašniekam ir jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis un komunālie maksājumi? Nav piekļuves dzīvoklim, ja īrnieks to labprātīgi nedod? Bet tajā pašā laikā īrniekam nav nekādu pienākumu, viņš, iespējams, pat var izīrēt dzīvokli apakšīrniekam.

A
atbild:
25. augustā, 2020
Olga Lauva
juriste

Parasti šāda veida personālservitūts ir nostiprināts dzīvokļa dāvinājuma līgumā, kas ir noslēgts ar uzlikumu par šīs dzīvojamās platības lietojuma tiesībām dāvinātājam līdz mūža galam. Šīs saistības noteiktas Civillikuma 1928. pantā. Tas nozīmē, ka personai ir tiešām nostiprinātas bezmaksas (bezatlīdzības) lietošanas tiesības uz dzīvokli līdz mūža galam.

Saistībā ar pienākumu maksāt dzīvokļa komunālos un citus maksājumus, tai skaitā nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu, svarīgi zināt, kādi noteikumi vai nosacījumi ir ierakstīti dāvinājuma līgumā. Dāvinājuma līgumos ar uzlikumu parasti persona ir atbrīvota no šādiem pienākumiem, vēl jo vairāk, ja jūsu gadījumā apgrūtinājumā ir noteiktas bezmaksas (bezatlīdzības) lietošanas tiesības. Šāds uzlikums parasti saistās ar to, ka persona jau ir veikusi savu nozīmīgo ieguldījumu, dāvinot nekustamo īpašumu.

Ja, piemēram, dzīvoklim mainās īpašnieks, persona, kurai ir tiesības tajā dzīvot mūža garumā, šīs tiesības saglabā, jo apgrūtinājums par bijušā īpašnieka lietojuma tiesībām līdz mūža galam reģistrēts zemesgrāmatā.

Ņemot vērā tiesu praksi, dāvinājuma līgumā noteikto bezmaksas lietošanas tiesību lietot dzīvokli līdz mūža galam nevarēs tā vienkārši tiesas ceļā iztiesāt. Protams, cits jautājums, ja dzīvokļa lietotājs kaut kādā veidā dzīvojamo platību ir sabojājis vai, piemēram, veicis kādus pārbūves darbus bez īpašnieka saskaņojuma.  

Dzīvokļa apsekošana dzīvokļa īpašniekam arī var būt apgrūtināta. Šajā gadījumā īpašnieks savās tiesībās ir ierobežots, jo attiecīgā nekustamā īpašuma lietojuma tiesības ir nodotas citai personai. Tā ir dzīvokļa lietotāja privātā dzīves telpa, tur atrodas viņa privātās mantas. Konstruktīvi, aprunājoties ar dzīvokļa lietotāju un, iepriekš piesakot apsekošanu un saskaņojot laiku, īpašnieku būtu dzīvoklī jāielaiž, tomēr patvaļīgi nebūtu vēlams atslēgt durvis un ierasties dzīvokļa lietotāja prombūtnes laikā.

Turklāt dzīvokļa lietotājam nav obligāti šajā dzīvoklī pastāvīgi jāuzturas. Dzīvokļa lietotājam ir tiesības jebkurā brīdī atgriezties un izmantot līgumā noteiktās tiesības. Dzīvokļa lietotājam nav tiesību, ja dāvinājuma līgumā nav noteikts citādi, nodot dzīvokli apakšīrē, jo dāvinājums ar uzlikumu ir personālservitūts, kura tiesības drīkst izlietot tikai pati persona. Dāvinājuma līgumā būtu atrunājami arī dzīvokļa lietotāja tiesības un pienākumi, lietojot nekustamo īpašumu.  

Dzīvokļa īpašums no lietojuma tiesību apgrūtinājuma tiek atbrīvots tikai līdz ar dzīvokļa lietotāja nāvi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas