E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20960
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja tēvs maksā uzturlīdzekļus, nav pamata veikt to piedziņu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2020
Imanuts

Labdien! Esam precēti, bet sieva ar diviem astoņus gadus veciem bērniem ir aizbraukusi uz citu pilsētu un noīrējusi dzīvokli. Viņi tur dzīvo jau vairākus mēnešus. Es viņai pārskaitu naudu, lai var bērnus pabarot. Viņa nav vērsusies nekādā iestādē, lai piedzītu alimentus no manis. Ja pēc gada viņa vērsīsies tiesā vai Uzturlīdzekļu garantiju fondā, no kuras dienas man piespriedīs maksāt likuma kārtībā noteikto uzturlīdzekļu apmēru? Vai no tās dienas, kad viņa aizbrauca dzīvot citur, vai no viņas iesnieguma iesniegšanas dienas? Likumā noteikto summu es nevaru samaksāt, jo man ir hipotekārais kredīts.

A
atbild:
03. septembrī, 2020

Ja jūsu sieva iesniegs pieteikumu par uzturlīdzekļu izmaksu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas, jums saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta otro daļu būs jāsniedz paskaidrojums, kurā ir jānorāda apstākļi, kas var būt šķēršļi uzturlīdzekļu izmaksai no fonda. Paskaidrojumam ir jāpievieno arī pierādījumi, kas apliecina tajā minēto.

Līdz ar to, ja jūs esat veicis pārskatījumus bērnu uzturēšanai, tad maksājumu vēstures izdruka būs pierādījums, ka jūs maksājat uzturlīdzekļus bērnu uzturēšanai un Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai nav pamata pieņemt lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu.

Ja tomēr Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu, uzturlīdzekļi tiek maksāti no dienas, kad pieteicējs (jūsu sieva) ir iesniedzis pieteikumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai.

Prasības pieteikums par uzturlīdzekļu izmaksu jāiesniedz līdzīgi kā pieteikums Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai. Jums, saņemot prasības pieteikuma norakstu, ir jāsniedz savs paskaidrojums, kurā jūs arī norādāt, ka regulāri veicat maksājumus, un pievienojat klāt pierādījumus.

Ja tiesa pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu, tad uzturlīdzekļu piedziņa tiek uzsākta no brīža, kad prasības pieteikums tika iesniegts tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas