E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20937
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Vai pašvaldība var pārdot rezerves zemes fonda zemi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2020
Mārīte

Vai pašvaldība pēc zemes reformas pabeigšanas novadā var pieņemt lēmumus par piekritību zemei, kas nav bijusi iekļauta izvērtēšanas sarakstos (29.03.2016. MK. Nr. 190), kuru VZD izveidojis tagad, kārtojot kadastra datus? Kas notiek ar šīm zemēm, kuras nav bijušas iekļautas izvērtēšanas sarakstos? Vai pašvaldība tās var pārdot? Zemes pārvaldības likuma 17. panta sestajā daļā minētas tikai zemes, kuras bija iekļautas izvērtēšanas sarakstos.

A
atbild:
01. septembrī, 2020
Valsts zemes dienests
Hardijs Lāns, vecākais sabiedrisko attiecību speciālists

Atbilstoši Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 25. panta divi prim daļai un likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatā” 6. panta astotajai daļai rezerves zemes fondā var iekļaut tikai zemesgrāmatā neierakstītas zemes vienības.

Saskaņā ar likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 27. panta pirmo daļu un likuma “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 19. panta pirmo daļu jebkāda veida darījumus var veikt tikai ar zemesgrāmatā ierakstītu zemi.

No minētā izriet, ka pašvaldība nevar pārdot rezerves zemes fonda zemi neatkarīgi no tā, vai zemes vienība ir vai nav iekļauta Valsts zemes dienesta publicētajos ministriju un pašvaldību izvērtētajos rezerves zemes fonda un īpašuma tiesību atjaunošanai neizmantotās zemes sarakstos.

Atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 21. panta 17. punktā noteiktajam jautājuma izlemšana par nekustamās mantas iegūšanu pašvaldības īpašumā ir attiecīgās pašvaldības pārziņā, savukārt jautājumi par dokumentiem, kādi nepieciešami, lai īpašuma tiesības uz rezerves zemes fonda zemi nostiprinātu zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, ir attiecīgo rajonu (pilsētu) tiesu kompetencē.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas