E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20897
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai neizmaksāto darba algu var saņemt pēc darba attiecību izbeigšanas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2020
Kārlis

Labdien! Ja esmu bijusi uzņēmuma vadībā un, ejot prom no šī uzņēmuma, neesmu sev izmaksājusi daļu algas, jo uzņēmumā tobrīd vairs nebija līdzekļu, vai drīkstu pretendēt uz šo neizmaksāto algu pēc ilgāka laika (6 mēnešiem)? Kā arī vai mani var saukt pie atbildības par uzņēmuma maksātnespēju, ja šajā uzņēmumā vairs nestrādāju?

A
atbild:
06. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja starp jums un komercsabiedrību bija noslēgts darba līgums, tad varat pieprasīt sev neizmaksāto algu divu gadu laikā, pēc tam iestāsies noilgums (skatīt Darba likuma 31. pantu). Ja uzņēmumam ir uzsākts maksātnespējas process, tad nav iespējams izmaksāt šo darba algu jums pēc vienošanās. Maksātnespējas gadījumā nav iespējams arī vērsties tiesā ar prasību pret komercsabiedrību par darba algas samaksu, jo ir jāpiesakās tajā kā kreditoram maksātnespējas procesā. Informāciju par uzsāktu maksātnespējas procesu varat atrast oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, meklējot komercsabiedrības reģistrācijas numuru.

Vienlaicīgi svarīgi saprast, vai strādājāt “uzņēmuma vadībā” kā darbinieks, kura kompetencē bija uzraudzīt citus darbiniekus, vai arī bijāt uzņēmuma valdes locekle. Likumos nav paredzēta darbinieku atbildība par uzņēmuma novešanu līdz maksātnespējai, toties attiecībā uz valdes locekļa atbildību uzņēmuma maksātnespējas gadījumā ir jāņem vērā divi valdes locekļa pienākumi.

  1. Pienākums valdes loceklim darboties kā krietnam un rūpīgam saimniekam (skatīt Komerclikuma 169. panta noteikumus).
  2. Pienākums nodot maksātnespējas procesa administratoram visu parādnieka mantu, organizatoriskos, personāla un grāmatvedības dokumentus un citas likumā noteiktās lietas atbilstoši Maksātnespējas likuma 70. panta otrajā daļā noteiktajam.

Otrais no uzskaitītajiem pienākumiem, visticamāk, uz jums neattiecas, jo no jautājuma noprotams, ka nebijāt vadītāja, līdz ar to arī noteikti nebijāt valdes locekle brīdī, kad tika pasludināta komercsabiedrības maksātnespēja, līdz ar to pienākums nodot šīs lietas ir jaunajam valdes loceklim.

Parasti prasības pret valdes locekļiem tiek celtas tikai gadījumos, kad ir nepārprotami skaidrs, ka valdes locekļi ir apzināti izsaimniekojuši uzņēmuma aktīvus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas