E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20893
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Neizmantoto nodokļa atvieglojumu var piemērot, iesniedzot deklarāciju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2020
Terēzija Kupruka

Esmu 2. grupas invalīde. Vienīgais ienākumu gūšanas avots ir vecuma pensija. (Saimniecisko darbību pārtraucu ar 2020. gada 31. jūliju.) Vai man tiks piemērots palielinātais, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums (MK noteikumi Nr. 138)?

A
atbild:
17. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais pensijas minimums šogad ir 300 eiro mēnesī (3600 eiro gadā).

Ministru kabineta noteikumos Nr. 138 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem personām ar invaliditāti, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem” paredzēti papildu atvieglojumi (papildu ar nodokli neapliekamās summas). Cilvēkam ar 2. grupas invaliditāti šis atvieglojums ir 154 eiro mēnesī (1848 eiro gadā).

Taksācijas gada laikā nodokļa papildu atvieglojumus piemēro tajā ienākuma izmaksas vietā, kur ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa. Nodokļa papildu atvieglojumus piemēro, pamatojoties uz algas nodokļa grāmatiņā izdarītu ierakstu, tas ir, ja ir norādīta invaliditāte.

Nodokļa atvieglojums ir noteikts gadam. Ja gada laikā regulāri gūtajiem ienākumiem visa atvieglojumu summa nav izmantota, to var piemērot, iesniedzot nākamajā gadā ienākumu deklarāciju.

Gan neapliekamo minimumu, gan nodokļa atvieglojumu piemērot var tad, ja gadā veidojas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams ienākums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas