E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20717
Lasīšanai: 3 minūtes

Kurā brīdī rodas pirmpirkuma tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2020
Ilona

Labdien! Ir kopīpašums, katram kopīpašniekam pieder 1/2 domājamā daļa. Tagad viens no kopīpašniekiem grib pārdot savu 1/2 domājamo daļu un ir noslēdzis ar trešo personu rokasnaudas līgumu. Vai šis darījums ir tiesisks? Vai par šo darījumu vajadzēja informēt otru kopīpašnieku, kam pieder otra 1/2 domājama daļa?

A
atbild:
25. augustā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Rokasnaudas līguma noslēgšana bez citu kopīpašnieku atļaujas nav prettiesiska. Rokasnaudas līgums ir tikai tāds, kurš paredzēts, lai veicinātu līguma pildīšanu gan no potenciālā pircēja puses, gan no potenciālā pārdevēja puses.

Katrs kopīpašnieks var brīvi pārdot savas kopīpašuma daļas, citi kopīpašnieki nevar aizliegt atsavināt savas kopīpašuma daļas, un neviens nevar piespiest palikt kopīpašumā, vienlaikus saskaņā ar Civillikuma 1073. panta noteikumiem jāievēro, ka pārējiem kopīpašniekiem ir pirmpirkuma tiesības. Tas nozīmē, ka nevar aizliegt citiem kopīpašniekiem atsavināt savas daļas un nevar noteikt cenu, par kādu kopīpašuma daļas jāpārdod, tomēr zināmā mērā pastāv iespējas ietekmēt, kuram šīs daļas tiek pārdotas.

Pirmpirkuma tiesības nav tādas tiesības, kuras jūs kā kopīpašnieks varat izmantot kurā katrā brīdī, jūs nevarat pēkšņi paziņot citam kopīpašniekam, ka izmantojat pirmpirkuma tiesību un atpērkat visas viņa daļas, kaut arī otrs kopīpašnieks nekad nav vēlējies tās pārdot. Lai rastos pirmpirkuma tiesības, ir jāpastāv situācijai, kurā otrs kopīpašnieks pārdod lietu, līdz ar to pircēja meklēšana nav nekas prettiesisks, pat ja pircējs, kuram sākotnēji piedāvā iegādāties kopīpašuma daļas, nav neviens no pārējiem kopīpašniekiem.

Pēc pirkuma līguma noslēgšanas līguma noraksts ir jāiesniedz visiem pārējiem kopīpašniekiem, kuri divu mēnešu laikā var izvēlēties, vai izmantot pirmpirkuma tiesības vai neizmantot. Ja pirmpirkuma tiesības nav piedāvāts izmantot vai tās ir apietas, tad pārējiem kopīpašniekiem uz likuma pamata rodas izpirkuma tiesības.

Ja konkrētais darījums netiek noslēgts, tad arī jums no pirmslīguma slēgšanas sarunām nerodas pirmpirkuma tiesības, bet varat mēģināt vest šādas sarunas savā vārdā un interesēs.

Tieša atbilde uz jautājumu ir tāda, ka otru kopīpašnieku ir pienākums informēt tikai pēc pirkuma līguma noslēgšanas ar potenciālo pircēju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas