E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20652
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Vai īpašumu labāk dāvināt vai pārdot

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2020
Linards

Kāds darījuma veids ir praktiskākais, ja vecmāmiņa vēlas pārrakstīt īpašumu uz mazdēla vārda? Dāvinājums vai pirkšanas un pārdošanas līgums? Vai dāvinājumu ir iespējams pēc tam kaut kādā veidā atcelt?

A
atbild:
10. augustā, 2020
Latvijas notārs
Dace Elksne, zvērināta notāre

Izvēloties darījuma veidu, ir jāvērtē tas, kādu rezultātu katrs no darījumā iesaistītajiem ar konkrēto darījumu vēlas panākt.

Ja vecmāmiņa patiesi vienkārši vēlas nodot savu īpašumu mazdēlam un pretim par to neko nevēlas saņemt, tad tas ir dāvinājums. Ja savukārt vecmāmiņa īpašumu nodod mazdēlam ar mērķi, ka viņš viņai palīdzēs, piemēram, sagādās pārtikas produktus, aizvedīs pie ārstiem, palīdzēs apkopt māju vai vienkārši sniegs materiālu atbalstu, tad mēs runājam jau par uztura līgumu. Savukārt pirkuma līgums paredz naudas samaksu, t. i., mazdēlam, ja viņš īpašumu pērk, ir vecmāmiņai par īpašumu jāsamaksā pirkuma maksa kā jebkura priekšmeta pirkuma darījumā.

Dāvinājuma līgumu atcelt var, vai nu pusēm par to vienojoties vai arī prasot tā atcelšanu tiesas ceļā apdāvinātā rupjas nepateicības dēļ. Te gan svarīgi norādīt: neskatoties uz Civillikumā izmantoto jēdzienu “rupja nepateicība”, ar to netiek saprasta apdāvinātā sadzīviska nevērība pret dāvinātāju, bet gan konkrēti Civillikumā norādīti gadījumi, kas ir pietiekams pamats, lai tiesa atzītu, ka apdāvinātā darbībā (vai bezdarbībā) ir saskatāmi tādi elementi, kas dāvinājuma objekta atstāšanu viņa īpašumā padara neētisku un nepieņemamu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas