E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20524
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Mediācija kā alternatīvs ceļš situācijas atrisināšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2020
Dita

2002. gadā mans vīrs izraisīja avāriju, kurā notikuma vietā bojā gāja X ģimenes bērns. Sods tika izciests, un lieta sen ir slēgta. Šobrīd (2020. gads) pagājuši jau 18 gadi, bet apstākļu sakritības dēļ mans bērns un X ģimenes bērns (nu jau skaitās X ģimenes mazbērns) mācīsies vienā klasē. X ģimene pieprasa, lai mēs savu bērnu pārceļam uz citu klasi, jo nevēlas mūsējo tur redzēt (jo, laikam ejot, var sanākt kopā svinēt ballītes, doties ekskursijās utt.), kaut gan par šāda veida pasākumiem es pati varu kontrolēt savu bērnu. Bērns jau ir pieņemts skolā, un ir izveidota klase. Es domāju, ka pārlikšana citā klasē nebūs risinājums, jo abu ģimeņu bērni apmeklē futbola treniņus un skolā tāpat viņiem nāksies redzēties. Šis viss vairāk nepatīk bojāgājušā bērna tēvam (tagad vectēvs), kurš, visticamāk, principu dēļ negrib, lai mazbērns mācītos vienā klasē ar manu bērnu. Uzskatu, ka šis nav pamatots iemesls, lai es savu bērnu pārceltu uz citu klasi, jo bērniem nav problēmu komunicēt savā starpā, problēmas komunicēt ir X ģimenei. Kā jūs ieteiktu rīkoties? Uz kāda pamata skola drīkst manu bērnu pārcelt, ja tomēr es tam pilnīgi nepiekrītu? Paldies!

A
atbild:
27. jūlijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tādu normatīvo aktu, kas noteiktu pienākumu izglītības iestādei risināt situāciju ar viena skolēna pārcelšanu citā klasē, nav. Tāpat arī jums nav pienākuma izpildīt otras ģimenes prasību par bērna pārcelšanu uz citu klasi vai citu izglītības iestādi. Jautājumā iesniegtais situācijas izklāsts pirmšķietami norāda uz savstarpēju divu ģimeņu neatrisinātu emocionālu konfliktu, ko konkrētajā gadījumā nav iespējams atrisināt ar tiesiskiem līdzekļiem.

Šādās situācijās pusēm iesaka mediāciju: brīvprātīgu, konfidenciālu sadarbības procesu, kurā puses cenšas panākt savstarpēji pieņemamu vienošanos savu domstarpību atrisināšanai ar mediatora palīdzību.

Cita starpā arī tiesas šobrīd, balstoties uz Mediācijas likumu, tiesvedībā iesaistītajām pusēm strīda atrisināšanai piedāvā dalību mediācijā kā alternatīvu veidu strīda atrisināšanai.

Vairāk par mediāciju var uzzināt vietnē mediacija.lv. Turpat ir pieejami arī praktizējošu mediatoru saraksti.

Kad izvēlēsieties mediatoru un pirmajā sarunā viņu informēsiet par savu situāciju, mediators organizēs piedāvājumu otrai pusei izmantot mediāciju situācijas atrisināšanai. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas