E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20493
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
3
1
3

Vai var pretendēt uz programmas ‘’Balsts’’ finansējumu mājokļa iegādei

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Jānis

Labdien! Lasīju par atbalsta programmu “Balsts” daudzbērnu ģimenei. Lasot arī MK noteikumus, nevaru saprast, vai varu uz to pretendēt. Ir trīs bērni, pirms 14 gadiem iesākta mājas būvniecība, kas nav pabeigta līdzekļu trūkuma dēļ, ir hipotekārais kredīts. Mulsina norādītie gadi, jo neesam jauni. Man ir 55, sievai 43.

A
atbild:
03. jūlijā, 2020
AS "Attīstības finanšu institūcija Altum"
Sandra Eglīte, sabiedrisko attiecību speciāliste

Saskaņā ar grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2018. gada 20. februāra noteikumos Nr. 95 “Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai” uz programmas “Balsts” subsīdiju mājokļa iegādei varēs pretendēt daudzbērnu ģimenes (trīs un vairāk bērni, kā arī gadījumos, ja ir divi bērni un ir iestājusies grūtniecība), kas bankā ņem kredītu mājokļa iegādei vai būvniecībai. Lai saņemtu “Balsta” subsīdiju, izvēlētā nekustamā īpašuma vērtība nevar pārsniegt 250 tūkstošus eiro un ienākumiem uz vienu ģimenes locekli jābūt līdz 17 000 eiro gadā pirms nodokļu nomaksas. Tāpat saņēmējam jābūt Latvijas nodokļu rezidentam vismaz pēdējos 12 mēnešus, viņa īpašumā nevar būt cits mājoklis un subsīdija nevar būt lielāka par 50% no kopējā darījuma vai būvprojekta apjoma.

Subsīdijas apjoms tiek noteikts, balstoties uz vairākiem kritērijiem:

  • trīs bērnu ģimenēm (arī ja trešais vēl gaidāms) subsīdija 8 tūkstoši eiro parastam mājoklim vai 10 tūkstoši eiro, ja mājoklis atbildīs energoefektivitātes prasībām par gandrīz nulles enerģijas ēkām;
  • četru un vairāk bērnu ģimenēm (arī ja ceturtais vēl gaidāms) subsīdija 10 tūkstoši eiro parastam mājoklim vai 12 tūkstoši eiro, ja mājoklis atbildīs energoefektivitātes prasībām par gandrīz nulles enerģijas ēkām.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas