E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20409
Lasīšanai: 2 minūtes

Patvaļīga būvniecība un pieļaujamā trokšņa līmeņa pārsniegšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2020
Margarita

Mans kaimiņš ir nolēmis savā teritorijā uzcelt velotreku bērnu trenēšanai. Šī celtne no maniem logiem atrodas 15 m attālumā. Visi zina, cik skaļi bērni trenējas. Pats kaimiņš ar klusumu arī nevar lepoties. Kad uznāk, tad var noraut līdz 3.00 vai 5.00 rītā. Viņš pat nepienāca pateikt, ka ir tāda iecere. Uzreiz nogāza ābeles, un nākamajā dienā jau buldozers līdzināja zemi. Pats ir slavens uzņēmējs ar milzīgiem parādiem, un viņu atbalsta deputāts (pats ir treneris). Ko darīt man? Vai tādas sabiedriskās celtnes drīkst celt privātmāju ciematā? Un kur tādos gadījumos vērsties?

A
atbild:
29. jūnijā, 2020

Atkarībā no būves veida un specifikas ir jāsaņem atļauja (vai saskaņojums) būvvaldē (ja tāds ir nepieciešams). Jums ir jāvēršas būvvaldē ar iesniegumu par sava kaimiņa veikto patvaļīgo būvniecību.

Jautājumā par sabiedriskās kārības traucēšanu un pieļaujamā trokšņu līmeņa pārsniegšanu jums ar iesniegumu jāvēršas pašvaldības policijā.

Pieļaujamo trokšņa līmeni reglamentē Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, kuru 2. pielikumā “Vides trokšņa robežlielumi un to novērtēšana” noteikti pieļaujamie trokšņa robežlielumi vidē. Tādējādi vispirms jums ir jākonstatē, vai attiecīgais nekustamā īpašuma īpašnieks ar savu darbību pārkāpj normatīvajos aktos noteikto trokšņa lielumu (vai arī troksnis ir pieļaujamās robežās).

Jāsecina, ka ne visos gadījumos neērtības, kuras rodas saistībā ar vides trokšņiem, būs kvalificējamas kā normatīvo aktu pārkāpums. Plašāk par trokšņu rašanos apstākļiem un to ietekmi lasiet LV portāla rakstā “Troksnis traucē naktsmieru? Ko darīt?”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas